- Sputnik Srbija, 1920
Mundobasket 2023
Svetsko prvenstvo u košarci 2023. održava se od 25. avgusta do 10. septembra na Filipinima, u Japanu i Indoneziji. Sva dešavanja sa Mundobasketa pratite uz Sputnjik sport.

Frka je u redu, ali panika – nikako!

© Foto : FIBABogdan Bogdanović
Bogdan Bogdanović - Sputnik Srbija, 1920, 29.08.2023
Pratite nas
U jednoj od reklamnih kampanja sponzora Košarkaškog saveza Srbije za aktuelni Mundobasket, kapiten Bogdan Bogdanović izgovara rečenicu koja je veoma primenljiva u aktuelnom momentu za srpsku košarkašku reprezentaciju.
"Mislim, ne bih da dižem frku... Ustvari, hoću!", poručuje Bogdanović.
I zaista, čini se da je došao pravi momenat da kapiten digne frku u timu posle katastrofalno odigranog drugog poluvremena u utakmici drugog kola Grupe B protiv Portorika.
Nije to izgledalo dobro, ali više od toga što nije bilo dobro, delovalo je da se u tabor Srbije uvukla panika.
Svima je, sasvim sigurno, i dalje na umu situacija koja se Srbiji dogodila na prethodnom Evropskom prvenstvu protiv Italije, kada su Azuri rafalnom paljbom posle velikog odmora napravili preokret i eliminisali srpski tim.
Svest o tome da bi takva situacija mogla da se ponovi, naročito protiv uslovno rečeno, divljačkih ekipa, koje se oslanjaju na besomučno šutiranje trojki i visok trkački ritam, kao da je okovala ruke i noge srpskom timu protiv Portorika.
Grešilo se na stare načine, ostajali su protivnici sami na šutu za tri poena i pogađali u visokom procentu, sasvim opušteni i bez ikakvog pritiska, jednostavno su radili ono što i uvek rade, sa svešću da nemaju šta da izgube.
Srbija je u tim momentima tonula, nije koristila faulove kako treba, nije dobro branila, nije ni napadala, uvukla se panika u redove srpskog tima, a to je nešto što se ne sme dozvoliti jer je put ka propasti.
"Dolazimo bez straha..."
Poručio je i to Bogdan u reklamnoj najavi za Mundobasket, ali Srbija nije izgledala neustrašivo u tom drugom poluvremenu, naprotiv, a na sve se nadovezala i nervoza kapiten koji je silno želeo da pronađe šuterski ritam pa je uzeo i nekoliko nerezonskih šuteva, što je netipično za tim koji je sklopio selektor Pešić.
S tim u vezi, frka u redovima Srbije treba da se podigne kako bi se otklonili svi negativni momenti, pre svega na psihološkom planu, dodatnog pritiska ne sme biti jer je upravo on kočnica ka pravilnom ispunjavanju dogovorenih planova.
I posebno, strah i panika su nešto što se ne sme dozvoliti, a nema ni razloga, imperativ rezultata od ove selekcije ne postoji, pritisak javnosti je odavno nestao i ne treba se obazirati na to, štaviše, treba biti "lagan i oslobođen", ali istovremeno oprezan i ozbiljan kako bi se ostvario što bolji rezultat.
Uz navedene odlike, koje su već pokazali u pripremama za Mundobasket, srpski košarkaši mogu da dođu do zacrtanih ciljeva, ali bez opterećenja jer je ono u startu ograničenje, što je i viđeno u bliskoj prošlosti.
Marko Simonović - Sputnik Srbija, 1920, 28.08.2023
Mundobasket 2023
Simonov hitac: Jović će biti veliki igrač
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala