- Sputnik Srbija, 1920
Mundobasket 2023
Svetsko prvenstvo u košarci 2023. održava se od 25. avgusta do 10. septembra na Filipinima, u Japanu i Indoneziji. Sva dešavanja sa Mundobasketa pratite uz Sputnjik sport.

Simonov hitac: Jović će biti veliki igrač

© Foto : FIBAMarko Simonović
Marko Simonović - Sputnik Srbija, 1920, 28.08.2023
Pratite nas
Kada neko igra finale Olimpijskih igara i Svetskog prvenstva u košarci, i to protiv Amerikanaca, može se reći da košarku poznaje do tančina. Upravo takav as je Marko Simonović, bivši reprezentativac Srbije i kapiten Crvene zvezde koji će za Sputnjik tokom Mundobasketa pisati kolumne i iznositi mišljenje o reprezentaciji Srbije, ali i ostalim ekipama.
Što se tiče naše reprezentacije, ostvarili smo cilj.
Odigrali smo jako dobru utakmicu protiv Kine. Jako dobru. Od prvog minuta, bez opuštanja. Ispunili smo zadatak.
Protiv Kine je bilo 42 razlike, vidljiva je velika razlika u kvalitetu. Osvrnuo bih se i na Kineze, potrebno je vremena da Sale Đorđević implementira svoj sistem, da im prenese sve svoje znanje, a pitanje je da li je to i moguće. Barem deo znanja. Nadao sam se da će proći dalje, ali sam bio svestan da nije jednostavno da Sale odmah napravi rezultat, zato se i uzima selektor na olimpijski ciklus.
Znajući Saleta, kakav karakter ima, kakav je pobednik, verujem da mu nisu pala lako ova dva poraza, ali verujem da će nastaviti da se bori, da izvuče maksimum iz tima koji mu je na raspolaganju.

Kada je utakmica Srbije i Portorika u pitanju, dobro smo igrali prvo poluvreme, međutim dozvolili smo sebi luksuz da se opustimo, da izgubimo naš ritam i našu prepoznatljivu igru. To možda ne puni oko u totalu, ali, bez obzira, ostvarili smo ono što smo želeli.

Malo smo se protiv Portorikanaca opustili u trećoj četvrtini, izašli smo iz našeg ritma, i to se odmah odrazilo na rezultat. Jednostavno, to je Svetsko prvenstvo, nema opuštanja. Ne sme se davati sloboda nikome jer stvarno svi igraju košarku.

Videli ste, na primer, Južni Sudan, velika većina nije ni čula za njih, ali, eto, kako momci igraju i kako se bore. Da ne nabrajam dalje.

Mi dok smo u našem ritmu, dok kontrolišemo, dok igramo kao što selektor Pešić voli: jaku odbranu, sa dubokom stranom pomoći, dosta trčanja, brzim rešenjima... onda smo jako nezgodna ekipa. Imamo kvalitet za takvu igru.
Možemo i drugačije da igramo. Recimo, kada na teren uđe Stefan Jović, znamo kako da smirimo igru, produžimo napad. Ako ispadnemo iz ritma, jako je teško. Videli ste kako izgledamo.
Spomenuo sam Stefana Jovića, a simpatije je pobrao i mladi Nikola Jović.

Nikolu sam nahvalio i pre prvenstva, to je igrač koji mi se uvek sviđao. Ima sjajan, sjajan karakter. Igrom slučaja poznajem mu i širu porodicu i oca i znam dosta priča o njemu. Od brata od strica njegovog oca čuo sam mnoge zanimljive priče, da je mali Nikola dobar karakter, kako trenira, kako je disciplinovan, koliko želi da bude igrač i da napreduje svaki dan. I zaista, mislim to se i vidi. To se i vidi, bez dileme.

Želim mu da da bude pre svega zdrav, i siguran sam da će napraviti veliku karijeru i da će biti sjajan igrač.
Važno je reći i da je bitno da je dobro raspoređena minutaža kod igrača Srbije, da svi učestvuju, jer se igra na dva dana i idu teže i teže utakmice. Velika je potrošnja i generalno je teško oporaviti se. Zato je važno da se rasterete igrači sa velikom minutažom. I to smo i uradili, što je jako dobro.
A kod ostalih?
Francuska je najveće razočaranje, ali videlo se od prve utakmice koju su izgubili od Kanade, da u njihovom timu nešto ne štima, da nije najbolja hemija, uloge isto, da nisu svi najsrećniji. To se posle prenelo na utakmicu protiv Letonije i baš se osetilo. Očekivali smo od njih svi da dođu do samog kraja, ali tako nešto se dešava na prvenstvima. Verujem da će napraviti duboke analize, a ko zna i kakve korake posle ovog neuspešnog prvenstva.
Od ostalih timova, Amerikanci i Kanađani izgledaju sjajno, deluju kao ekipe koje će ići do samog kraja.
Nemci su na primer meni sjajni, izgledaju stvarno jako dobro. Nažalost po njih, povredio se Fric Vagner, ali i bez njega imaju bekove koji jako prodiru, dobre visoke igrače, nezgodni su i atipični.
Mislim i da Australija može dosta, Slovenija, mi naravno... Ostaje to sve da vidimo u nastavku šampionata.
Do sledećeg čitanja i naredne kolumne u kojoj ću se baviti između ostalog i utakmicom Srbije i Južnog Sudana, kao i ostalim zanimljivim dešavanjima na Mundobasketu,
Marko Simonović
Svetislav Pešić - Sputnik Srbija, 1920, 28.08.2023
Mundobasket 2023
Poslednja šansa da se nauči na greškama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala