- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kijev želi da ujedini nekanonsku PCU i Grkokatoličku crkvu

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaMihajlovski sabor - aktuelna saborna crkva nove "ujedinjene" crkve Ukrajine
Mihajlovski sabor - aktuelna saborna crkva nove ujedinjene crkve Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 29.08.2023
Pratite nas
Kijevske vlasti nameravaju da ujedine raskolničku Pravoslavnu crkvu Ukrajine (PCU) i Ukrajinsku grkokatoličku crkvu (UGKC), izjavio je poslanik u Vrhovnoj radi iz partije "Evropska solidarnost" Nikolaj Knjažicki, koji je jedan od autora predloga zakona o zabrani kanonske Ukrajinske pravoslavne crkvi (UPC).
"PCU i UGKC su ukrajinske crkve, kijevskog krštenja, a zadatak države je, kako bi zaštitila nacionalnu bezbednost - da učini sve za njihov razvoj, saradnju i zajedničku budućnost. Na čelo PCU i UGKC su mitropoliti. Nijedna od ukrajinskih crkava nema patrijaršiju. Naš cilj je da je dobijemo za obe crkve i doprinesemo njihovom ujedinjenju", napisao je Knjažicki na društvenim mrežama.
Ukrajinske vlasti su tokom protekle godine organizovale najveći talas progona UPC u novijoj istoriji zemlje. Pozivajući se na njenu povezanost sa Rusijom, lokalne vlasti u različitim regionima Ukrajine odlučile su da zabrane delovanje UPC, a parlamentu zemlje je podnet predlog zakona o njenoj zabrani širom Ukrajine. Vlasti su uvele sankcije nekim predstavnicima sveštenstva UPC. Služba bezbednosti Ukrajine počela je da otvara krivične postupke protiv sveštenstva UPC.
Uspenski sabor Kijevsko-pečerske lavre u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 10.08.2023
RUSIJA
UPC: Policija ne dozvoljava hodočasnicima da pristupe Kijevsko-pečerskoj lavri
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala