- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

UPC: Policija ne dozvoljava hodočasnicima da pristupe Kijevsko-pečerskoj lavri

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaUspenski sabor Kijevsko-pečerske lavre u Kijevu
Uspenski sabor Kijevsko-pečerske lavre u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 10.08.2023
Pratite nas
Pripadnici policije odbijaju da propuste u Kijevsko-pečersku lavru kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) hodočasnike koji žive u konacima manastira, saopštila je UPC na Telegram kanalu.
„Policija odbija da hodočasnicima koji borave u manastirskim konacima dozvoli pristup manastiru. Trenutno među hodočasnicima ima roditelja koji ne mogu da dođu do svoje dece u konacima“, ističe se u saopštenju.
Iz UPC su dodali da ljudima koji su zbog odluke kompleksa manastira ostali bez prenoćišta, policija je predložila da prenoće u hramu prepodobnog Agapita Pečerskog, koji nije predviđen za boravak, jer tamo nema kreveta ni neophodnih higijenskih uslova.
Prethodno je v.d. direktora državnog kompleksa „Kijevsko-pečerska lavra“ Maksim Ostapenko na društvenim mrežama napisao da bi vernike sa teritorije manastima mogli početi da rasteruju vodom iz vatrogasnog creva.
Ranije su izvori upoznati sa situacijom izjavili za Sputnjik da je sud u Kijevu prihvatio tužbeni zahtev državnog kompleksa protiv Kijevsko-pečerske lavre da otkloni prepreke za korišćenje imovine Kijevsko-pečerske lavre, a da se monasi UPC nakon toga mogu iseliti.
Pravni zastupnici kompleksa izjavili su na sudu da monasi nemaju osnova da borave i žive u manastirskim prostorijama.
Istovremeno, advokat UPC, protojerej Nikita Čekamn rekao je da je za mnoge monahe manastir jedino i stalno mesto življenja.
Advokat je današnju sudsku odluku nazvao jednom od najsramotnijih u istoriji Ukrajine.
Ranije je Privredni sud u Kijevu takođe odbacio zahtev manastira UPC da se poništi raskid ugovora o zakupu prostorija.
Ukrajinske vlasti su u proteklih godinu dana organizovale najveći talas progona UPC u novijoj istoriji zemlje. Pozivajući se na njenu povezanost sa Rusijom, lokalne vlasti u različitim regionima Ukrajine odlučile su da zabrane delovanje UPC, a parlamentu zemlje je podnet predlog zakona o njenoj faktičkoj zabrani u Ukrajini.
Služba bezbednosti Ukrajine počela je da pokreće krivične postupke protiv sveštenstva UPC, sprovodi „kontraobaveštajne mere“ – pretrese episkopa i sveštenika u crkvama i manastirima, u potrazi za dokazima „antiukrajinskog delovanja“.
 Patrijarh Moskovski i sve Rusije Kiril i papa Franja na Kubi - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2023
RUSIJA
RPC: Papa jedan od retkih koji je javno reagovao na apel ruskog patrijarha
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala