- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Rad samohodnih topova 2S7 „Pion“ u zoni specijalne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Oboren dron u Belgorodskoj oblasti, ruska vojska napreduje u području Kupjanska

Pratite nas
Nastavlja se specijalna vojna operacija u Ukrajini. U Podmoskovlju oborena bespilotna letelica. Ruska vojska poboljšala pozicije u krasnolimanskom i marjinskom pravcu, izjavio Denis Pušilin. Ujedinjene nacije i Turska rade na obnavljanju pregovora o "prehrambenom sporazumu".
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:50 28.08.2023
22:14 28.08.2023
21:09 28.08.2023
Zapadni partneri podržavaju Ukrajinu u uništavanju „svega ruskog“, uključujući koordinisane udare na Krim, izjavio je Mihail Podoljak, savetnik šefa kancelarije Vladimira Zelenskog.
„Već postoji apsolutni konsenzus da možemo da uništimo sve rusko, na primer, na Krimu. Da podsetim da su pre godinu dana, kada su bili neki udari na Krim, svi govorili – „ne, ne, samo bez toga“. Danas postoji apsolutni konsenzus identičan broju zemalja koje nas podržavaju, da možemo da uništimo sve što je rusko“, rekao je Podoljak televiziji Rada.
Podoljak je dodao da će se povećati broj „neidentifikovanih dronova“ koji pogađaju rusku teritoriju.
20:58 28.08.2023
Ruski sistemi PVO uništili su ukrajinski dron iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
„Danas, oko 21.00 čas po moskovskom vremenu, osujećen je još jedan pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad bespilotnom letelicom na objekte u Ruskoj Federaciji. Bespilotnu letelicu je uništio sistem PVO na teritorija Belgorodske oblasti“, navodi se u saopštenju.
19:13 28.08.2023
Ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov priznao je da Oružane snage Rusije napreduju u pravcu Kupjanska, piše list „Strana“.
„Ruska vojska je imala određeni uspeh u blizini Kupjanska“, rekao je Reznikov.
18:09 28.08.2023
U Makejevki je odjeknula serija eksplozija, javio je dopisnik Sputnjika.
Zvukovi eksplozija odjekuju jedna za drugom sa severa grada.
16:46 28.08.2023
Doček turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana na aerodromu u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 28.08.2023
RUSIJA
Zapadni mediji: Erdogan stiže u Rusiju 8. septembra
14:54 28.08.2023
Predsednica Mađarske pozvala Zelenskog da pregovara o miru
Predsednica Mađarske Katalin Novak saopštila je da je predsedniku Ukrajine Vladimiru Zelenskom rekla da ne postoji vojno rešenje za sukob u Ukrajini i da ga je pozvala za pregovarački sto.
„Rat traje godinu i po i ja ne vidim takvo vojno rešenje koje bi dovelo do dugoročnog mira. Upravo zbog toga treba sesti za pregovarački sto. To je odlučan stav koji sam izrekla predsedniku Zelenskom kako javno, tako i oči u oči“, rekla je Novakova za mađarsko izdanje „Indeks“.
13:36 28.08.2023
Zelenski: Garancije bezbednosti od SAD po „izraelskom modelu“
SAD će Kijevu obezbediti garancije bezbednosti po „izraelskom modelu“, izjavio je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski.
„Sa Sjedinjenim Američkim Državama ćemo imati upravo takav model, izraelski, onaj koji podrazumeva i oružje, i obuku, i finansije, i slično“, tvrdi Zelenski.
On je dodao da sporazum neće biti raskinut čak i ako Džozef Bajden ne pobedi na predsedničkim izborima, jer odluku o takvim pitanjima donosi Kongres SAD.
12:21 28.08.2023
Brifing Ministarstva odbrane Rusije:
Ruska mornarica izvela je napad na skladište avijacionog naoružanja i municije Oružanih snaga Ukrajine, cilj napada je postignut;
Ruske oružane snage odbile su sedam neprijateljskih napada na području Rabotina i Verbova;
Oružane snage Rusije odbile su dva napada jurišnih grupa Oružanih snaga Ukrajine kod Kleščejevke i Krasnogorovke u donjeckom pravcu, neprijatelj je izgubio više od 185 vojnika;
U kupjanskom pravcu ruske snage odbile su dva napada protivnika; ubijeno je do 30 ukrajinskih vojnika;
Ruske snage odbile dva napada Oružanih snaga Ukrajine kod naselja Kuzmino u LNR;
Ruski sistemi PVO presreli tri navođene bombe JDAM;
Oružane snage Rusije pogodile su u LNR komandno-osmatrački punkt jedinice 67. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine;
Ukrajinske snage su u krasnolimanskom pravcu u protekla 24 časa izgubile do 60 pripadnika;
Oružane snage Ukrajine su tokom proteklog dana u zaporoškom pravcu izgubile do 160 vojnika, dva artiljerijska sistema M777, samohodno artiljerijsko oruđe AS90 „brejvhart“ i oruđe FH-70;
U južnodonjeckom pravcu ruske snage odbile su dva neprijateljska napada i ubile do sto pripadnika Oružanih snaga Ukrajine.
12:11 28.08.2023
Tenk leopard 2 - Sputnik Srbija, 1920, 28.08.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Mediji: Zapadne zemlje isporučuju Kijevu zastarele tenkove „leopard“
11:39 28.08.2023
Ruska PVO oborila ukrajinsku krstareću raketu iznad Krima
Ruska vojska sprečila je pokušaj Oružanih snaga Ukrajine da izvede teroristički napad na Krimu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
„Dežurni sistemi protivvazduhoplovne odbrane uništili su ukrajinsku krstareću raketu u vazduhu iznad akvatorije Crnog mora, u blizini obale Republike Krim“, navedeno je u saopštenju.
Incident se dogodio oko 11.30, po moskovskom vremenu.
Sat ranije sistemi PVO oborili su na severu i zapadupoluostrva dva ukrajinska drona.
11:21 28.08.2023
Ukrajinski zarobljenik: Neuspeli plan Kijeva - "za 12 dana do Melitopolja"
Ukrajinska komanda je počinjući „kontraofanzivu“ postavila zadatak da za 12 dana stigne do Melitopolja, ali je to bilo nerealno zbog slabe pripremljenosti i motivacije snaga Kijeva, kao i zbog odbrambenih utvrđenja koje je napravila Rusija, rekao je za Sputnjik zarobljeni ukrajinski kapetan Evgenije Nizovcev.
On je tokom leta bio na čelu čete u sastavu 116. mehanizovane brigade i odgovarao je za više od stotinu vojnika. Prema njegovom svedočenju, priprema za „kontraofanzivu“ počela je u aprilu, maju.
„Pripremali smo dokumente, mape. Stalno su nas pozivali na savetovanja, donosili nekakve odluke, ali mi ipak nismo počinjali kontraofanzivu“, dodao je Nizovcev, dodajući da su sve te odluke bile „zamrznute“ zbog neuspeha ofanzivnih dejstava.
11:10 28.08.2023
Medvedev: Rusija ima više nego dovoljno naoružanja
Rusija sama sebe snabdeva svim vidovima naoružanja u količini koja premašuje tekuće potrebe njenih oružanih snaga. Vojno-industrijski kompleks će proizvoditi onoliko naoružanja koliko je potrebno da se efikasno zaštiti zemlja, napisao je zamenik predsednika Saveta za bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev na svom telegram-kanalu.
10:46 28.08.2023
Ukrajinski vojnici Nacionalne garde tokom borbene obuke od strane NATO snaga  - Sputnik Srbija, 1920, 28.08.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Zapadni instruktori otkrili glavni problem u obuci ukrajinskih vojnika
10:44 28.08.2023
Prevremeno glasanje u novim regionima Rusije od 30. avgusta
Prevremeno glasanje na regionalnim izborima u novim subjektima Ruske Federacije počeće 30. avgusta, rekla je za Sputnjik šefica Centralne izborne komisije Ela Pamfilova.
Ona je dodala da od 20. avgusta glasaju žitelji regiona u kojima su izborne jedinice udaljene ili teško dostupne.
Objedinjeno glasanje je zakazano za 10. septembar. Biće održani izbori za lidere 26 regiona, uključujući DNR, LNR, Zaporoške i Hersonske oblasti. Žitelji Rusije će glasati i za poslanike u 16 regiona.
10:37 28.08.2023
Dva drona pala u Energodaru
Ukrajinski dronovi pali su jutros na dve lokacije u Energodaru u Zaporoškoj oblasti, informacije o eventualnim žrtvama i materijalnoj šteti se utvrđuju, saopštila je gradska administracija.
10:30 28.08.2023
Kijev: Lovci F-16 mogli bi da se koriste na proleće 2024.
Ukrajina bi lovce F-16 mogla prvi put da upotrebi na proleće sledeće godine, izjavio je u intervjuu za list „Bild“ ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov.
„Rekao bi da bi to moglo da se desi na proleće sledeće godine, mi smo već počeli obuku naših pilota, inženjera i tehničara“, rekao je on.
Prema rečima Reznikova, u ovom trenutku Ukrajina mora da pripremi i samu infrastrukturu za lovce.
10:18 28.08.2023
Oborene dve ukrajinske bespilotne letelice iznad Krima
Ruska protivvazduhoplovna odbrana uništila je jutros dve ukrajinske bespilotne letelice avionskog tipa iznad teritorije Krima, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
09:30 28.08.2023
Pušilin: Ruska vojska poboljšala pozicije u pravcu Krasnog Limana i Marjinke
Situacija na liniji fronta je i dalje prilično napeta, ruska vojska je poboljšala svoj položaj u krasnolimanskom i marjinskom pravcu, izjavio je vršilac dužnosti lidera Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin za televizijski kanal „Rusija 24“.
Prema njegovim rečima, borbe se nastavljaju u južnodonjeckom pravcu, u pograničnim oblastima DNR i u Zaporoškoj oblasti, na području naselja Urožajno, Staromajorsko i Prijutno.
Pušilin je naglasio da protivnik trpi ogromne gubitke i da nije uspeo da postigne rezultate.
„Naši odredi preduzimaju mere iscrpljivanja, kako bi protivnik trpeo gubitke, kako u ljudstvu, tako i u tehnici“, naveo je Pušilin i dodao da u marjinskom pravcu nema suštinskih promena, dok su u pravcu Avdejevke ruski vojnici uspeli da prošire „sivu zonu“ i da poboljšaju pozicije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala