- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Francuska spremna da podrži vojnu intervenciju u Nigeru

© Foto : Sputnjiku ustupilo Ministarstvo odbraneVežba "Platinasti vuk 2021" kod Bujanovca u kojoj učestvuju vojnici iz devet zemalja i Vojska Srbije
Vežba Platinasti vuk 2021 kod Bujanovca u kojoj učestvuju vojnici iz devet zemalja i Vojska Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 28.08.2023
Pratite nas
Francuska će podržati svaku akciju Ekonomske zajednice zapadnoafričkih zemalja (EKOVAS), uključujući vojnu operaciju, da uguši pobunu u Nigeru i vrati ustavni poredak u zemlju, izjavio je francuski predsednik Emanuel Makron.
„Podržavamo diplomatsku i, ako bude doneta odluka, vojnu aktivnost EKOVAS-a“, rekao je Makron tokom govora na konferenciji ambasadora.
On je istakao da će Francuska podržati predsednika Nigera Mohameda Bazuma i osudio postupke zemalja koje pokušavaju da uspostave bilo kakav odnos sa pobunjenicima.
Emanuel Makron je pozvao stanovnike Nigera da ne slušaju priče da je Francuska postala neprijatelj Nigera. On smatra da je sada glavni problem za zemlju - bezbednost i odustajanje od borbe protiv terorizma. Pobunjenici se takođe odriču povoljne ekonomske politike i gube međunarodno finansiranje koje bi zemlju izvuklo iz siromaštva, rekao je on.
Francuski predsednik je takođe kritikovao javne izjave da Francuska previše podržava predsednika Mohameda Bazuma.
„Ko će nas slušati u drugim afričkim prestonicama ako ne podržimo političkog lidera koji se suočava sa ovakvom situacijom“, dodao je on.
Krajem jula, vojska Nigera je svrgla predsednika Mohameda Bazuma sa vlasti. Lideri većine zapadnih zemalja i EKOVAS-a osudili su puč.
Sotrudniki specnaza Nigera vo vremя stolknoveniя s oppozicionerami posle obъяvleniя rezulьtatov vtorogo tura vыborov prezidenta - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2023
SVET
Niger podigao vojsku u maksimalnu pripravnost
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala