- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Niger podigao vojsku u maksimalnu pripravnost

© AFP 2023 / Issouf SanogoSotrudniki specnaza Nigera vo vremя stolknoveniя s oppozicionerami posle obъяvleniя rezulьtatov vtorogo tura vыborov prezidenta
Sotrudniki specnaza Nigera vo vremя stolknoveniя s oppozicionerami posle obъяvleniя rezulьtatov vtorogo tura vыborov prezidenta - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2023
Pratite nas
Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Nigera Musa Salau Barmu, koga su postavili pobunjenici, naredio je da se oružane snage zemlje dovedu u stanje maksimalne pripravnosti, javljaju mediji.
„Od trenutka prijema ovog saopštenja, podići celu vojsku u stanje maksimalne pripravnosti“, rekao je načelnik Generalštaba.
Barmu je objasnio da je odluka doneta u kontekstu sve očiglednije pretnje agresije na Niger, kako bi se izbeglo opšte iznenađenje, kao i da bi se obezbedio adekvatan odgovor.
Ranije je objavljeno da su pobunjenici koji su preuzeli vlast u Nigeru imenovali načelnika Generalštaba oružanih snaga, koji je prošao obuku u Sjedinjenim Državama.
Nacionalni savet za spas otadžbine kojeg su formirali pobunjenici Nigera saopštio je da Nijamej proteruje francuskog ambasadora, Silvena Ita. On mora da napusti zemlju u roku od 48 sati.
Istovremeno, demantovae su informacije koje su ranije preneli pojedini mediji, uključujući i agenciju AFP, da su proterani i ambasadori SAD, Nemačke i Nigerije.
U ponedeljak je televizija "Al Arabija" javila da su na vojnim aerodromima Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (EKOVAS) počele pripreme za moguću vojnu operaciju protiv pobunjenika u Nigeru. Mediji nisu precizirali o kojim zemljama je reč.
Krajem jula, vojska Nigera je svrgla predsednika Mohameda Bazuma sa vlasti. Lideri većine zapadnih zemalja i EKOVAS-a osudili su puč.
Protesters hold a Niger flag during a demonstration on independence day in Niamey on August 3, 2023. Hundreds of people backing the coup in Niger gathered on August 3, 2023 for a mass rally in the capital Niamey with some brandishing giant Russian flags. - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2023
SVET
Niger dao dva dana francuskom ambasadoru da napusti zemlju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala