- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Niger dao dva dana francuskom ambasadoru da napusti zemlju

© AFP 2023 / -Protesters hold a Niger flag during a demonstration on independence day in Niamey on August 3, 2023. Hundreds of people backing the coup in Niger gathered on August 3, 2023 for a mass rally in the capital Niamey with some brandishing giant Russian flags.
Protesters hold a Niger flag during a demonstration on independence day in Niamey on August 3, 2023. Hundreds of people backing the coup in Niger gathered on August 3, 2023 for a mass rally in the capital Niamey with some brandishing giant Russian flags. - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2023
Pratite nas
Ministarstvo spoljnih poslova Nigera donelo je odluku da ambasadoru Francuske u zemlji Silvenu Iti oduzme agreman i da zatraži od njega da napusti Niger u roku od 48 sati, navodi se u saopštenju Ministarstva.
Ističe se da je odluka doneta, između ostalog, i zbog delovanja vlasti Francuske koje protivreči interesima Nigera.
U međuvremenu je saopšteno da su predstavnici nigerskog „Pokreta za slobodu i dostojanstvo“ održali protest ispred francuske vojne baze u Nijameju zahtevajući potpuno povlačenje francuskih trupa sa teritorije Nigera.
Kako je rekao lider pokreta Mustafa Bulammin, s obzirom na to da su sve vojne veze sa Francuskom prekinute, ta zemlja nema osnova da sačuva vojno prisustvo u Nigeru, između ostalog ni sa pravne tačke gledišta. S tim u vezi pokret poziva predsednika Francuske Emanuela Makrona da pokaže „zdrav razum“.

Eskalacija u Nigeru

Pobunjenici u Nigeru su 26. jula objavili da smenjuju Muhameda Bazuma sa mesta predsednika zemlje, zatvaraju granice, uvode policijski čas, suspenduju ustav i zabranjuju političko delovanja partija. Oni su 28. jula saopštili da je šef države postao general Abduraman Tijani. Tokom puča on je predvodio predsedničku gardu, čije su jedinice pritvorile i nastavljaju da drže Bazuma. U Bazumovom kabinetu prvo su tvrdili da vojska nije podržala pobunjenike, ali je kasnije komanda Oružanih snaga izjavila o svojoj solidarnosti sa njima.
Nigeriйskie policeйskie nablюdaюt za mitingom storonnikov v podderžku nigeriйskoй huntы v Niamee - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2023
SVET
Afrička unija suspendovala članstvo Nigera
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala