Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Zašto je bitan tajming sednice Saveta bezbednosti UN o Kosmetu

© Flickr MIP Rusije / Uđi u bazu fotografijaSergej Lavrov na ministarskom sastaku u SB UN
Sergej Lavrov na ministarskom sastaku u SB UN - Sputnik Srbija, 1920, 27.08.2023
Pratite nas
Nije stvar samo u tome da Srbija zatraži sednicu Saveta bezbednosti UN o Kosmetu već i da je dobije, zato je tajming od krucijalnog značaja. Od predsedavajućeg SB UN zavisi da li će predlog biti stavljen na dnevni red, a kako je trenutno SAD na toj poziciji, pa Albanija logično je da čekamo da na to mesto dođe neutralna zemlja, kaže Stevica Deđanski.
Srbija, kako je već ranije najavljeno, zbog pritisaka na naš narod na Kosovu i Metohiji koji ne jenjavaju i konstantnog kršenja Rezolucije SB UN 1244 veoma brzo će zvanično zatražiti da se održi sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na temu južne srpske pokrajine. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se za to samo traži pravi trenutak.

Srbija strateški planira sednicu o KiM pred SB UN

Profesor dr Stevica Deđanski, predsednik Centra za razvoj međunarodne saradnje, slaže se da izuzetno bitno izabrati tajming da se zatraži posebna sednica za KiM i to pitanje iznese pred SB UN.
„Srbija je već povukla nekoliko poteza prikupljajući argumente za tu sednicu, od zahteva Kforu da se ispoštuje deo Rezolucije 12 44 da se do 1000 pripadnika srpskih snaga vrati na KiM, pa do apela svim važnim institucijama i državama da obrate pažnju šta se dešava sa Srbima na KiM,“ podseća on.
Međutim, kako kaže, efekat toga je bio da Aljbin Kurti nastavio da sve više divlja i da se iživljava nad Srbima na KiM.

Bolje čekati pravi trenutak nego „omanuti“

„Sada nam ostaje da se sve što se dešava predoči pred SB UN ali je isto tako bitno da predsedavajući SB UN to naše i pitanje stavi na dnevni red sednice da bi ušlo u raspravu. To sigurno neće uraditi Amerika koja sada predsedava SB UN, ili Albanija koja ide iza nje, ali je moguće da se to desi kada Brazil preuzme mandat negde u oktobru jer ta država ne priznaje Kosovo,“ smatra Deđanski.
Naš cilj je, dodaje on, da tom sednicom nešto postignemo za nas, ali i da se ne desi ništa, bar ćemo alarmirati međunarodnu zajednicu, bar onaj deo koji može da doživi našu sudbinu, i da ukažemo na to da se Srbima na KiM krši pravo na život.
„U suštini to je i najvažnije. To nam je prilika da iznesemo činjenice i da podsetimo na poštovanje međunarodnog prava i Rezolucije 12 44. Da li ćemo mi kao Srbija čiji je deo teritorije ugrožen da podnesemo zahtev za tu sednicu ili neko drugi u naše ime manje je bitno od toga da se ta se sednica održi i da se čuje prava istina o onome što se dešava Srbima na KiM, kao i to da je Srbija deo rešenja a ne suprotno,“ navodi naš sagovornik.

Rezolucija 12 44 je obavezujuća za sve

Deđanski takođe podseća da je Rezolucijom 1244 opšteobavezujuća za sve članice UN, pa i one koje su članice EU i NATO.
Inače, prema redosledu predsedavanja u Savetu bezbednosti UN, u oktobru tu poziciju od Albanije preuzima Brazil, posle čega dolaze na red tokom novembra Kina, pa Ekvador, a to su sve države koje ne priznaju tzv. Kosovo. Trenutno Savetom bezbednosti UN predsedava Amerika.
Procedura je takva da tačku dnevnog reda predlaže predsedavajući SB UN koja mora biti podržana sa devet glasova „za" od ukupno 15 članica, a pravo veta ne postoji. Pored pet stalnih članica Saveta bezbednosti - SAD, Velika Britanija, Francuska, Kina i Rusija, ostalih deset nestalnih trenutno su Albanija, Brazil, Ekvador, Gabon, Gana, Japan, Malta, Mozambik, Švajcarska i Ujedinjeni Arapski Emirati.
Od trenutnog sastava SB UN, devet država je priznalo tzv. Kosovo (SAD, Velika Britanija, Francuska, Albanija, Gabon, Japan, Malta, Švajcarska i UAE). Gana je povukla priznanje 2019, a lažnu državu ne priznaje još pet članica SB UN - Rusija, Kina, Brazil, Ekvador i Mozambik.
Rezolucija 1244 - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2023
SRBIJA
Da se zna šta je čije i ko je uz nas: Srbija traži sednicu Saveta bezbednosti
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko - Sputnik Srbija, 1920, 06.07.2023
SRBIJA
Ruski ambasador: Ima razloga za posebnu sednicu Saveta bezbednosti o Kosovu, delimo ocene Vučića
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 06.07.2023
SRBIJA
Vučić: U toku je etničko čišćenje Srba sa KiM, Srbija će tražiti hitnu sednicu SB UN /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala