Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić: U toku je etničko čišćenje Srba sa KiM, Srbija će tražiti hitnu sednicu SB UN /video/

© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 06.07.2023
Pratite nas
Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas u obraćanju javnosti da se Srbija nalazi u do sada najtežoj situaciji po pitanju KiM i to ne svojom krivicom, kao i da je u toku etničko čišćenje Srba sa KiM koje sprovodi prištinski režim. Dodao je da će Srbija tražiti hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN na kojoj će lično prisustvovati.
„Stvari su se otele kontroli, srpski narod je sateran uza zid i zato ću tražiti hitan razgovor sa šefom NATO-a Jensom Stoltembergom bilo gde na planeti Zemlji, da obavim poslednje razgovore i ukažem na situaciju, da kažem šta možemo i šta više ne možemo. Odmah posle tog razgovora, Republika Srbija će tražiti prvi put hitno zasedanje Saveta bezbednosti UN imajući u vidu da su životi Srba i njihova bezbednost ugroženi“, rekao je Vučić.
Na toj sednici ćemo tražiti hitne mere, odnosno da Savet bezbednosti UN zahteva od Kfora da momentalno onemoguće delovanje struktura prištinskih institucija koje to rade i demilitarizaciju svih naoružanih albanskih formacija, naveo je Vučić.
Prema njegovim rečima, akcija etničkog čišćenja na KiM je dobro organizovana.

"Akcija pogroma, progona i etničkog čišćenja nad srpskim narodom na KiM je dobro organizovana, planirana i suštinski podržana od pojedinih krugova u međunarodnoj zajednici", rekao je predsednik Srbije.

On je napomenuo da možda nije trebalo to da kaže i da bi mu, da nije rekao da je u toku etničko čišćenje, bilo lakše da objasni situaciju delu naroda koji to ne mora da oseća i trpi i koji u ovom trenutku ima neke druge prioritete oko posla, odmora i svega drugog.
"Bilo bi mi lakše i politički, da zabijem glavu kao noj u pesak i kažem ništa strašno, još poneki Srbin je uhapšen i ništa se nije desilo, živeli smo i živećemo i dalje sa tim. Da li se time dodvoravam neodgovornim tipovima koji bi svakoga dan da vode rat protiv jačih kao što je NATO, ali da to ne rade oni već neko u njihovo ime. Ne, ne pada mi na pamet, ali mi ne pada na pamet da lažem sopstveni narod, lažući sebe da se stvari ne menjaju", rekao je Vučić.
Vučić je podsetio da je juče razgovarao sa evropskim predstavnikom u dijalogu sa Prištinom Miroslavom Lajčakom i da je EU pokušala koliko je to moguće da zatraži neku vrstu deeskalacije.
"Republika Srbije je ispunila sve šta se od nje tražilo da bi došlo do deeskalacije, ali do nje ne dolazi, jer režim u Prištini to ne želi", rekao je Vučić.
Istakao je da se danas naša zemlja nalazi u najtežoj situaciji od kada se vode pregovori sa Prištinom.

Odnos međunarodne zajednice prema situaciji na KiM

Govoreći o odnosu međunarodne zajednice prema situaciji na KiM, Vučić jer rekao da Kvinta ispituje gde su živci Beograda i Srbije.
„Oni žive za to da napakoste Srbiji“, rekao je predsednik Srbije.
„Vidite šta oni rade zajednički… Kfor se najprofesionalnije i najozbiljnije ponaša. Ne možemo da kažemo da je bilo šta nepošteno u komunikaciji sa njima“, rekao je Vučić i dodao da je Kvinta ta koja sve drži pod kontrolom.

Sledeće nedelje potpisivanje odluke o zabrani daljeg izvoza municije

Vučić je najavio da će sledeće nedelje najverovatnije potpisati odluku o zabrani daljeg izvoza municije i bilo kakvog oružja i oruđa iz Srbije, jer je, kako je kazao, vitalni nacionalni interes Republike Srbije u ovom trenutku ugrožen do poslednjeg stepena.
„I sve neophodno da bude pripremljeno u slučaju agresije na Republiku Srbiju. Sve logističke pripreme se sprovode“, rekao je Vučić.
Napomenuo je da će, po pitanju zabrane izvoza municije i oružja, biti provereno kako stoje stvari u ugovorima.
Takođe, rekao je da će u narednom periodu biti razmotren zahtev Srpske liste i srpskog naroda sa KiM da se specijalne policijske i druge bezbednosne formacije prištinskih institucija na severu Kosova proglase za terorističke organizacije.
„Nećemo žuriti sa tom odlukom, jer ona nosi dramatične posledice“, dodao je Vučić.

Vučić pokazao najnoviju mapu - ovo su sve tačke koje su zauzeli na severu

Vučić je pokazao najnoviju mapu od jutros i nabrojao sve tačke i imena mesta koje su zauzeli na severu da Srbi više nikad tu ne mogu da podignu barikade ili da tu prođe neophodna roba poput lekova, što će i dokazati.
„Pokazaću vam mapu jednu. Dugi deo akcije, u kojoj pokušavaju da dodatno zastraše Srbe na severu. Ovo vam je poslednja mapa od jutros sa stanjem i sa svim onim što je tzv. kosovska policija koja nema nikakvo pravo da u takvom sastavu bude na severu KiM“.
Zauzeli su sledeće tačke - Jarinje, Šarpelj, Tusniće, Bare, Lešak, Belo brdo, Stanulovići, Štava, Dren, Jošanica, Slatina, Bistrički most, Izvori, Gazivode, Banje, Brnjak, Zlatare, Lučki most... - naveo je Vučić sve tačke iscrtane na mapi koju je pokazao.
© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Vučić pokazuje mapu - sve tačke koje su zauzeli na severu da dodatno zastraše Srbe
Aleksandar Vučić pokazuje mapu - sve tačke koje su zauzeli na severu da dodatno zastraše Srbe - Sputnik Srbija, 1920, 06.07.2023
Aleksandar Vučić pokazuje mapu - sve tačke koje su zauzeli na severu da dodatno zastraše Srbe
Predsednik je rekao da je cilj toga da Srbi više ne mogu da podignu barikade, da bi sprečili svaki uvoz robe da bi Srbi ostali bez hrane i lekova, da bi uneli potpuni strah u svaku srpsku kuću i ne bi li mogli da skupom kupovinom onih bednih Srba koji bi uradili nešo protiv svog naroda, a sve za okupatora, kojih je na svu sreću malo.
Što se naših daljih planova tiče povodom toga, predsednik ističe da je prioritet sastanak sa NATO-om i zahtev SB UN.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala