Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Trenutak istine: Patrijarh Porfirije održao lekciju Londonu, podigao lestvicu političarima u Srbiji

© Sputnik / Lola ĐorđevićPatrijarh Porfirije
Patrijarh Porfirije - Sputnik Srbija, 1920, 27.08.2023
Pratite nas
U velikoj gužvi svetskih političkih događaja koji potresaju planetu, i okupacionih zapadnih inicijativa u regionu, pomalo je ispod radara prošla vest da je patrijarh Porfirije ugostio protekle nedelje novoizabranog ambasadora Velike Britanije u Beogradu Edvarda Fergusona.
Samo na prvi pogled to može da izgleda kao protokolarna informacija sa jednog kurtoaznog susreta ali u stvari, kratko saopštenje SPC posle tog srdačnog sastanka predstavlja briljantan i atipičan primer državotvorne diplomatske prakse novijeg doba.

U čemu je njegova snaga?

Najpre, u konciznom saopštenju SPC, navodi se da je patrijarh ambasadoru Fergusonu poželeo dobrodošlicu i uspeh u radu na unapređenju odnosa Srbije i Velike Britanije, kao i dva naroda u celini. Kako nalaže i red.
Potom, domaćinski, prvo se ističe da je Njegova ekselencija Ferguson govorio o stavovima svoje države u vezi sa „različitim aktuelnim pitanjima“ (bez njihovog nabrajanja, a i zašto bi se oni apostrofirali kada su već svima poznati).

Trenutak istine

A onda kreće trenutak istine. Mesto u kome patrijarh Porfirije pokazuje da je duhovni stub srpskog naroda u ovom vihornom vremenu i da on u razgovorima sa velikim silama nema pravo na diplomatsko političarenje, dvostruke igre i poruke između redova.
Velikodostojnik Srpske pravoslavne crkve novom gostu iz Londona rekao je direktno u oči:
„Na Kosovu i Metohiji ima dovoljno mesta za život i Srba i Albanaca, ali su Kosovo i Metohija neodvojivi deo države Srbije i imaju nemerljivi duhovno-istorijski značaj za pravoslavni srpski narod“.
Predstavniku zapadne sile koja je decenijski promoter nezavisnog Kosova, koja svakodnevno radi na stvaranju vojske te lažne države i žmuri na proterivanje i progon Srba, jednostavno i razložno je saopštio da su im svi ti poslovi uzaludni.
I to nije sve.
Patrijarh je podsetio gosta iz Londona na sumanute poruke predsednice Odbora za spoljnu politiku britanskog parlamenta Ališe Kerns koja je javno optužila SPC da učestvuje u švercovanju oružja iz Srbije na Kosovo.
U prevodu na jezik saopštenja SPC kaže se:
„S tim u vezi, patrijarh je ocenio da očuvanju mira ne doprinose neutemeljene izjave koje su o Srpskoj pravoslavnoj crkvi dale određene ličnosti iz političkog života Velike Britanije“.

Tako se razgovara sa Velikima

Tačno je da patrijarh nije političar i da on ne mora da izbacuje nekada i isprazne fraze, da dribla na petoparcu, hoda po žici, upravlja brodom kroz klisure i igra toplo-hladno da bi branio državne interese Srbije.
Istina je da patrijarh, da bi služio srpskom rodu, iako razgovara sa svima, nema tu obavezu da odlazi čak i na skupove čije poruke nisu uvek i obavezno u skladu sa nacionalnim interesima zemlje.
Sigurno je da patrijarhu nije u opisu posla da politički pragmatično jednima priča jedno, a drugima drugo i da svaka strana od njega čuje najpre ono što želi.
To nek rade lideri, zvaničnici i diplomate ako i kada baš moraju.
Ali, i oni bi mogli da poslušaju od poglavara Crkve kako bi ponekad trebalo da se izlazi u javnost posle razgovara sa predstavnicima velikih sila.
Bar za početak, nek kažu svojim najbližim saradnicima da precizno pročitaju saopštenje SPC sa sastanka patrijarha Porfirija i Edvarda Fergusona.
Gabrijel Eskobar i Kristofer Hil sa srpskom zastavom – ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2023
SRBIJA
Spektakularni uradak Kristofera Hila: Amerika „dokazala“ da Srbija najviše voli Zapad, EU i NATO
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala