- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Pronađen „sveštenik Pakopampe“ posle 3.000 godina: Sahranjen ispod šest slojeva pepela, licem na dole

CC0 / Pixabay / Peru
Peru - Sputnik Srbija, 1920, 27.08.2023
Pratite nas
Arheolozi na severu Perua iskopali su grobnicu staru 3.000 godina za koju se veruje da je u njoj bio sahranjen „sveštenik Pakopampe“, elitni verski vođa na tom području u tom periodu.
Sveštenikovo telo pronađeno je sahranjeno ispod šest slojeva pepela pomešanog sa crnicom, sa ukrašenim keramičkim činijama i pečatima koji ukazuju na drevnu ritualnu boju za telo koju su koristili ljudi koji su pripadali društvenoj eliti, saopštilo je peruansko Ministarstvo kulture, prenosi Rojters.
Dva pečata su takođe pronađena duž gornjih ivica grobnice, jedan sa antropomorfnim licem okrenutim ka istoku, a drugi sa jaguarskim licem okrenutim prema zapadu.
„Iako je ova osoba bila muškarac, asocijacije su veoma neobične. Mislim da je on u svoje vreme bio vođa“, rekao je vođa projekta iskopavanja Juji Seki, i dodao da su velike dimenzije grobnice, od skoro dva metra u prečniku i metar dubine, neobične, kao i položaj tela koje je okrenuto licem na dole, sa ukrštenim nogama.
Arheološki projekat iskopavanja Pakopampe na tom području je od 2005. godine, saopštilo je Ministarstvo i dodalo da slojevi stena ukazuju na to da je sveštenik, koji je najverovatnije sahranjen oko 1.200 godina pre nove ere, bio pet vekova stariji od grobnica „Gospođe od Pakopampe“ i „Sveštenika Jaguar zmije iz Pakopampe'', koji su otkriveni 2009. i 2015. godine.
Kamenolom - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2023
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Neobičan fosil iskopan u Kini /foto/
Kapija grada Nimruda izložena u Metropoliten muzeju - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2023
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Izdvojena DNK stara 2.900 godina: Naučnici otvorili vremensku kapsulu iz doline reke Tigar /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala