- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Izdvojena DNK stara 2.900 godina: Naučnici otvorili vremensku kapsulu iz doline reke Tigar /foto/

CC BY 2.0 / Wikipedia/rosemanios / Kapija grada Nimruda izložena u Metropoliten muzeju
Kapija grada Nimruda izložena u Metropoliten muzeju - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2023
Pratite nas
Grupa naučnika je uspešno izvukla drevnu DNK iz cigle na kojoj je ispisan tekst klinastim pismom, stare 2.900 godina.
Tokom projekta digitalizacije u Nacionalnom muzeju Danske, grupa istraživača sa Oksforda je uspela da dobije uzorke iz unutrašnjeg jezgra cigle iz asirskog perioda. Naučnici su izvukli drevnu DNK iz uzorka prilagođavajući protokol koji je ranije korišćen za druge porozne materijale, kao što je kost, piše u saopštenju Univerziteta Oksford.
Cigla iz drevnog iračkog grada Nimruda, na kojoj je akadskim jezikom bilo napisano „Vlasništvo palate Ašurnasirpala, kralja Asirije“, bila je napravljena od gline iz doline reke Tigar, pomešane sa plevom, slamom i životinjskim izmetom, a potom sušena na suncu, pa je sačuvana i DNK, jer nije bilo pečenja. Zahvaljujući analizi DNK, naučnici su uspeli da otvore pravu „vremensku kapsulu“ biljnog sveta tog vremena.
Nakon što je DNK sekvencionirana, istraživači su identifikovali 34 različite grupe biljaka. Porodice biljaka sa najzastupljenijim sekvencama bile su kupus i vresovi. Ostale zastupljene porodice su breza, lovor,biljke štitonoše i kultuvisane trave.
Prema istraživačima, analiza pruža fascinantan uvid u raznolikost biljnih vrsta koje su se gajile u to vreme i na tom mestu, a u istraživanju objavljenom u časopisu „Nejčr sajentifik riports“ navodi se da ova analiza može otvoriti put sličnim studijama na glinenom materijalu sa različitih lokaliteta i iz različitih vremenskih perioda.
Inače, budući da je na cigli bilo ispisano da je vlasništvo kralja Ašurnasirpala, moguće je odrediti njenu tačnu starost, pa je utvrđeno da je opeka napravljena između 879 i 869. godine pre nove ere.
Interdisciplinarni tim naučnika, u kom su bili asirolozi, arheolozi, biolozi i genetičari, tako je uporedio svoju analizu sa savremenim botaničkim zapisima iz Iraka, kao i sa opisima drevnih asirskih biljaka, navodi Sve o arheologiji.
Antički akropolis u zlatno doba - Sputnik Srbija, 1920, 12.01.2021
19 najvećih gradova u istoriji
Arheološka iskopavanja - Sputnik Srbija, 1920, 16.08.2023
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Svedočanstvo davnih početaka: Šta se nalazi iza impresivnih vrata u Izraelu /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala