Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Srbija bi mogla da pokaže Evropi da je i njoj mesto u BRIKS /video/

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaBRIKS
BRIKS - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2023
Pratite nas
Prijemom novih šest zemalja BRIKS značajno jača što je jasan znak da i Srbija što pre treba da razmisli o podnošenju zahteva za članstvo u tom bloku, smatra analitičar Branko Pavlović, koji veruje da ni evropski put naše zemlje ne može biti prepreka za to. Naprotiv, ističe on, treba da budemo avangarda u EU, da im pokažemo put kojim treba ići.
Ukoliko poželimo da i mi da budemo deo BRIKS, lako ćemo naći zajednički jezik s Rusima, Kinezima, Indusima, poručuje Pavlović komentarišući istorijski samit BRIKS održan u Johanesburgu na kome je upućen poziv da se bloku koji čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika pridruže još i Argentina, Egipat, Iran, Etiopija, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati.
Pavlović takođe ocenjuje da je za Srbiju veliki plus nasleđe nesvrstanih odakle crpe ogroman politički kapital i u državama koje već jesu u BRIKS, a i u onima koje su zainteresovane za članstvo.

Srbija može da bude avangarda Evrope

Obajšnjavajući zašto bi bilo važno da Srbija podnese zahtev za članstvo u BRIKS, Pavlović kaže da bi to, između ostalog, pojačalo mogućnosti za sklapanje nrojnih bilateralnih ekonomskih sporazuma što bi motivišuće delovalo za ekonomsku politiku Srbije.
Na pitanje da li bi i koliko takav potez otežao inače već trnovit evropski put Srbije, naš sagovornik primećuje da ga ne bi otežao, jer je već sada jasno da je on nemoguć, pre svega zato što lideri EU poručuju da moramo da se odreknemo Kosova i Metohije kako bismo postali deo EU.
On dodaje da uprkos tome treba strpljivo nastaviti građenje odnosa sa EU dok ona ne promeni stav u pogledu našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta.
„Treba da ga promene u vidu jednog fer odnosa i ukupnog razvoja, da se ne mešaju u našu unutrašnju politiku – da ne žele da unište Republiku Srpsku i da nam ne diktiraju rodnu ideologiju u našim obrazovnim procesima. Dakle, pristajemo na Evropsku uniju koja će vratiti normalne odnose sa Ruskom Federacijom i Kinom i na kraju i oni takvi će hteti da budu članovi BRIKS-a, tako da mi možemo da budemo avangarda u EU, da im pokažemo put kojim treba ići. S ovom Evropskom unijom ne treba rušiti ekonomske odnose koje imamo, jer nemamo izgrađene druge, ali nije pametno zanositi se time da postoji neki evropski put i da on nešto ozbiljnije znači“, uveren je Pavlović.

U čemu je privlačna snaga BRIKS

Kad je reč o karakteru BRIKS, naš sagovornik ne smatra da je taj blok ikada bio antizapadni projekat, već da je u inicijalnoj nameri reč o projektu stvaranja novih međunarodnih odnosa u celini koji ne trpe bilo čiju hegemoniju.
Ako je ugaoni kamen grupacije G7 hegemonija Amerike i pratećih država s ambicijom da pokore čitav svet, utoliko je, kako kaže, BRIKS suprotan Zapadu.
„Zbog toga BRIKS ima privlačnu snagu za toliki broj zemalja što već godinama promoviše čitav niz tema zajedničke saradnje, stabilnosti, sigurnosti, razvoja i fer odnosa vodeći računa o poboljšavanju veoma lošeg položaja zemalja u razvoju, naročito nerazvijenih“, obrazlaže Pavlović.
Povodom tvrdnji pojedinih zapadnih analitičara da bi BRIKS mogao da postane i bezbednosna organizacija, naš sagovornik kaže da će eventualna saradnja te vrste unutar ovog bloka ostati na nivou bilateralnih odnosa. U BRIKS istovremeno, podseća Pavlović, već postoji telo koje na planetarnom nivou dnevno razmenjuje informacije o terorizmu, a to znači da vojne i civilne obaveštajne službe intenzivno sarađuju.
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2023
Samit BRIKS
Moskva: I zapadne zemlje mogu da postanu članice BRIKS-a, ali uz jedan uslov
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala