- Sputnik Srbija, 1920
Samit BRIKS
Samit BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika), kojim predsedava Južnoafrička Republika, održava se od 22. do 24. avgusta u Johanesburgu. Očekuje se da lideri zemalja „petorke“ na samitu razmatraju proširenje organizacije.

Moskva: I zapadne zemlje mogu da postanu članice BRIKS-a, ali uz jedan uslov

© Sputnik / Natalья SeliverstovaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2023
Pratite nas
Zemlje koje žele da stupe u BRIKS to mogu da učine uz jedan uslov – one ne smeju da uvode sankcije protiv zemalja koje su članice organizacije, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov i naglasio da to mogu biti i zapadne zemlje, ali da prethodno moraju da odustanu od takve politike.
„Jedan od najvažnijih parametara i kriterijuma u toj sferi tiče se neupotrebe nezakonitih sankcija od strane potencijalne članice BRIKS-a prema bilo kojoj od članica asocijacije“, rekao je on na konferenciji za novinare u Johanesburgu po završetku samita BRIKS-a.
Rjabkov je naglasio da su sve zemlje koje su pozvane da uđu u sastav BRIKS-a u skladu sa tim kriterijumima.
Podsetimo, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija, Iran, Argentina, Egipat i Etiopija su zvanično pozvane da se pridruže BRIKS-u.
Ovih šest zemalja će postati članovi organizacije 1. jula 2024. godine.
Privetstvennaя installяciя u konferenc-centra Sandton Convention Centre v Йohannesburge - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2023
SVET
Ovo je istorijski trenutak: Zvanično počinje „briksizacija“ sveta i veliki zaokret
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala