- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Presek dobre filmske godine: U Nišu počinje trka za „Konstantina“ i „Teodoru“

© Foto : Printscreen/YoutubeFilmski susreti 2021. godine
Filmski susreti 2021. godine - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2023
Pratite nas
Uručenjem nagrade „Pavle Vuisić“ glumici Mirjani Karanović i projekcijom filma „Trag divljači“ Nenada Pavlvića na Letnjoj pozornici niške tvrđave večeras počinje 58. Festival glumačkih ostvarenja igranog filma – Filmski susreti.
Od 21 prijavljenog filma selektor Dejan Dabić je za takmičarski program odabrao 14 ostvarenja među kojime je i film „Što se bore misli moje“ Milorada Milinkovića o ubistvu kneza Mihaila Obrenovića koji će u Nišu imati svetsku premijeru.

Šest niških premijera i dva niška filma

Film „Svilen konac“ Damira Romanova biće prvi put prikazan na festivalu, a niška publika će prvi put imati priliku da pogleda ostvarenja: „Ko živ, ko mrtav“ Radeta Ćosića, „Usta puna zemlje“ Puriše Đorđevića, „Ovuda će proći put“ Nine Ognjanović, „Manja“ Nikole Končarevića, „Koma“ Petra Jakonića i „Momak i devojke“ Ivice Vidanovića.
© Foto : Ustupljeno SputnjikuFilm „Što se bore misli moje“ Milorada Milinkovića
Scena iz TV serije „Što se bore misli moje“ - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2023
Film „Što se bore misli moje“ Milorada Milinkovića
Na programu do 1. septembra, će biti i ostvarenja koja su već imala svoju bioskopsku distribuciju: „Trag divljači“ Nenada Pavlovića, zatim višestruko nagrađivani prvenac Dušana Zorića i Matije Gluščevića „Da li ste videli ovu ženu“, „Sveta Petka – krst u pustinji“ Hadži Aleksandra Đurovića, „Vera“ Nedeljka Kovačića i „Oluja“ Miloša Radunovića i „Indigo kristal“ Luke Mihailovića.
Glumci Nada Blam, Branislav Lečić i Vladica Milosavljević dodeliće osam nagrada – Gran pri „Naisa“ za najbolje glumačko ostvarenje, „Car Konstantin“ i „Carica Teodora“ za najbolju mušku, odnosno žensku ulogu, povelje za izuzetnu žensku i mušku ulogu, nagrade za žensku i mušku epizodnu ulogu i nagrada za najbolju debitantsku ulogu.
Žiri može da dodeli ako smatra potrebnim i plaketu za najboljeg stranog glumca u srpskom filmu.
Dabić najavljuje i dva filma niške produkcije, koji će biti prikazani na zatvaranju: „Narodni glumac“ o glumcu Žiki Milenkoviću, rodom iz Niša, iz vizure ljudi koji su ga voleli i poštovali, i prvi dugometražni igrani film nastao u potpunosti u niškoj produkciji „Prihvati ili odbij“ Božidara Pešića.

Presek dobre filmske godine

„Biće to presek aktuelne situacije u srpskoj kinematografiji. Ovo je godina koja se može smatrati uspešnom. Možda nije spektakularna ali je imala neka prijatna iznenađenja poput filma 'Indigo kristal' za koji niko u startu nije očekivao da će ostvariti tako dobar rezultat u bioskopima“, kaže Dabić za Sputnjik.
Primećuje da je zanimljiva prisutnost Apolonovih filmova koji u ovoj drugoj godini produkcije, prema njegovoj oceni, pokazuju veći stepen estetskog kvaliteta i približavanje „nečemu što liči na punokrvni bioskopski film“.
Od dominantnih tema izdvaja „delovanje službi“ u filmovima „Trag divljači“, „Koma“ i „Vera“, zatim priče o mladima - „Momak i devojke“, „Svilen konac“, „Manja“, kao i važne događaje iz bliske i dalje prošlosti kao što je tema filma „Oluja“.

Prateći program u čast Štimcu, Pavloviću i Gidri

U okviru pratećeg programa svakog dana u podne biće organizovani razgovori sa glumcima, zatim promocije knjiga „Slavko Štimac – tiki heroj ekrana“ Marka Misirače i „Živojin Pavlović – kino poeta velikog crnila“ u izdanju Leskovačkog kulturnog centra.
Dabić najavljuje i izložbe - "Tragovi jednog vremena: Filmski plakat 1980-1989“ i „Senke uspomena“ Lazara Đembera sa portretima glumačkih velikana, kao i okrugli sto posvećen Dragomiru Bojaniću Gidri koji je, napominje, ostao nezasluženo u senci svojih uloga komičara.
Tradicionalno na otvaranju festivala predsednica žirija će iz ruku gradonačelnice Niša dobiti ključeve grada koji će do 1. septembra pripadati glumcima.
Dabić smatra da su u odnosu na druge festivale u Srbije i regionu, Filmski sureti izgubili primat zbog toga što su drugi festivali bolji u marketingu ili imaju više novca:
„Ono što ovaj festival ima jeste tradicija, kao najstariji festival posvećen dugometražnom igranom filmu u Srbiji i drugi po starosti u regionu posle pulskog. Drugi kvalitet festivala su glumačke kreacije, a treći niška publika od čije reakcije često zavisi u kom smeru će neki film krenuti. Da podsetim da je 2018. godine 'Južni vetar' krenuo iz Niša nakon frenetičnog prijema na Letnjoj pozornici, kao i na premijeru ostvarenja 'Toma' 2021. godine“.
Dabić očekuje da će festival ove godine obeležiti mladi – na velikom platnu i u publici.
Film Ovuda će proći put Nine Ognjanović - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2023
KULTURA
Još dve nagrade za film „Ovuda će proći put“ Nine Ognjanović
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala