- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Još dve nagrade za film „Ovuda će proći put“ Nine Ognjanović

© Foto : Sputnjiku ustupio producent "Pointles films"Film "Ovuda će proći put" Nine Ognjanović
Film Ovuda će proći put Nine Ognjanović - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2023
Pratite nas
Dugometražni film „Ovuda će proći put“ mlade rediteljke Nine Ognjanović osvojio je dve značajne nagradena nedavno završenom „Mammoth“ film festivalu u Sjedinjenim Američkim Državama - nagradu žirija za najbolji film u kategoriji međunarodnih celovečernjih igranih filma i nagradu publike u istoj kategoriji.
Srpska premijera filma „Ovuda će proći put” održana je u okviru glavnog takmičarskog programa 51. FEST-a na kome je film osvojio nagradu publike za najbolji evropski film.
Svetsku premijeru ostvarenje Nine Ognjanović je imalo na festivalu „Slamdance“ u Sjedinjenim Američkim Državama u januaru i osvojilo nagradu publike i specijalno priznanje žirija za najbolji igrani film.

Kada smo nemoćni da ostvarimo snove

Nakon kratkih filmova „Novi televizor“ i „Plaču“, Ognjanović je sa ostvarenjem „Ovuda će proći put“ diplomirala 2022. godine na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.
„Ideju sam imala pre nego što sam upisala fakultet. Napisala sam scenario koji je dugo stajao sa strane i čekao. Kada sam počela da radim film, pre tri godine, interesovalo me je da istražim trenutak u odrastanju kada hoćemo nešto više, možda van mesta u kome smo, ili nešto bolje, nešto o čemu maštamo i kako smo nemoćni da to ostvarimo“, rekla je autorka za Sputnjik uoči srpske premijere filma.
Radnja je smeštena u odsečeno, zaboravljeno selo blizu kog će uskoro biti izgrađen autoput. U selo, osim autoputa, stiže i stranac. Meštani, puni nepoverenja i straha prema promeni koju put donosi, sumnjaju da i stranac ima neke veze sa tim i da skriva svoje prave namere. Nekoliko nesporazuma i laži je dovoljno da netrpeljivost meštana prema strancu preraste u otvoreni sukob, a Jana, devojka iz sela koja se zaljubila u stranca, shvata da je ona jedina koja može da ga spasi od opasnosti koja se nad njim nadvila.
© Foto : Sputnjiku ustupio producent "Pointles films"Film "Ovuda će proći put" Nine Ognjanović
Film Ovuda će proći put Nine Ognjanović - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2023
Film "Ovuda će proći put" Nine Ognjanović

Teskoba i u raju

Savršenu scenografiju Nina Ognjanović je pronašla u selu Topli Do na Staroj planini.
„U Toplom Dolu smo pronašli zaista specifičnu atmosferu. Oni su sačuvali svoje kuće pravljene od blata. To je bila prava scenografija, koju ne bismo mogli da napravimo. Kada smo odlučili da tamo snimamo, što je bila logistička noćna mora, pokušavala sam scenario da prilagodim Toplom Dolu i Topli Do scenariju“, objasnila je naša sagovornica.
Kontrastom između prirodnog prostranstva, prelepih pejzaža, sunca, i unutrašnje teskobe likova, rediteljka je nastojala da ukaže na to da se ništa neće promeniti ako u sebi potiskujemo probleme makar se nalazili i u raju.
U filmu igraju Jana Bjelica, Zlatan Vidović, Vladimir Maksimović, Ninoslav Ćulum, Svetozar Cvetković, Branislava Stefanović, Igor Filipović, Pavle Čemerikić, Marta Bogosavljević, Eva Ras i Demijan Kostić.
Film će od jeseni biti u bioskopima širom Srbije.
Jana Bjelica u ulozi Jane u filmu Ovuda će proći put Nine Ognjanović - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2023
KULTURA
Rediteljka debitantskog filma „Ovuda će proći put“: Nema raja ako je teskoba u čoveku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala