- Sputnik Srbija, 1920
Samit BRIKS
Samit BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika), kojim predsedava Južnoafrička Republika, održava se od 22. do 24. avgusta u Johanesburgu. Očekuje se da lideri zemalja „petorke“ na samitu razmatraju proširenje organizacije.

Glavna urednica Sputnjika objasnila glavnu razliku između NATO i BRIKS

© Sputnik / Anton Denisov / Uđi u bazu fotografijaLogo organizacije BRIKS
Logo organizacije BRIKS - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2023
Pratite nas
BRIKS je, za razliku od EU i NATO, izgrađen na principima međusobnog uvažavanja i jednake koristi, izjavila je glavna urednica televizije RT i MIA „Rusija sevodnja“ Margarita Simonjan za NTV.
„Ko je glavni u BRIKS? Rusija? Ne, naravno. Indija? Ne. Niko nije glavni u BRIKS. Mi pokušavamo da izgradimo drugačiji svetski poredak, zasnovan na drugačijim, horizontalnim vezama. Horizontalne veze je teže održavati“, kazala je Simonjan, istakavši da se u tom slučaju odnosi grade isključivo na međusobnom poštovanju, obostranoj jednakoj koristi i „mogu se okončati u svakom trenutku jer strane nemaju čime jedna drugu da ucenjuju i niko nikome ništa ne duguje“.
Po njenim rečima, to je drugačiji nivo odnosa i među ljudima i u međunarodnoj politici, a članice BRIKS mogu učestvovati i u drugim organizacijama.
„BRIKS je izgrađen na horizontalnim vezama. I svaka njegova članica, ako joj je zgodno da sedi na dve stolice, može da sedi na dve stolice, ako je to u nacionalnom interesu te države i svi se prema tome odnosimo sa poštovanjem. Počnite da poštujete druge zemlje i tada će G7 možda postati G11, ali do tada – ne“, ocenila je Simonjan.
Kako je istakla, svetski poredak na Zapadu izgrađen je na jednoj vertikalnoj vezi.

„To je uvek veza podređenog i komandanta. To su uvek štap i šargarepa. Oni jednostavno ne shvataju kada veze mogu da budu horizontalne“, zaključila je ona.

Podsetimo, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija, Iran, Argentina, Egipat i Etiopija su zvanično pozvane da se pridruže BRIKS-u. Ovih šest zemalja će postati članovi organizacije 1. jula 2024. godine.
Samit BRIKS-a u Johanesburgu - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2023
SVET
Otvaraju se velika vrata za Rusiju: Ključni dokaz da je američki pokušaj izolacije – propao
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala