- Sputnik Srbija, 1920
Samit BRIKS
Samit BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika), kojim predsedava Južnoafrička Republika, održava se od 22. do 24. avgusta u Johanesburgu. Očekuje se da lideri zemalja „petorke“ na samitu razmatraju proširenje organizacije.

EKSKLUZIVNO Predsednik Bolivije za Sputnjik: Računamo na BRIKS

© Sputnik / Ana Delikado PalaciosPredsednik Bolivije, Luis Arse Katakora
Predsednik Bolivije, Luis Arse Katakora - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2023
Pratite nas
Predsednik Bolivije Luis Arse Katakora je u ekskluzivnom intervjuu za Sputnjik Mundo govorio o nameri ove južnoameričke zemlje da uđe u sastav BRIKS-a, o dedolarizaciji u trgovini i odnosima sa Rusijom i Kinom.
Ovde u Johanesburgu ste upravo održali sastanak sa ministrom inostranih poslova Rusije Sergejom Lavrovom. O kojim temama ste razgovarali?
- To je bio moj drugi sastanak sa ruskim ministrom inostranih poslova Sergejom Lavrovom. Pitanja su uvek ista: poboljšanje odnosa između Rusije i Bolivije. Trenutno se radi na realizaciji nekoliko projekata i došlo je vreme da se reše neki problemi koji su nastali zbog poslednjih događaja. To je bila jedna tema.
Takođe smo zamolili, u odnosu na to da je jedna ruska kompanija već uzela deo zemljišta sa soli u Boliviji, da se ubrza potpisivanje ugovora, kao i realizacija radova koje je neophodno za proizvodnju litijuma u Boliviji. To je bilo ključno pitanje koje sam razmotrio sa Lavrovom, ali, naravno, bile su i druge teme koje se tiču bilateralne saradnje, na primer, situacija sa BRIKS-om. Rusija je rekla da će podržati naše članstvo u BRIKS-u i pomoći da imamo pristup Novoj banci za razvoj BRIKS. I Bolivija to želi kako bi imala mogućnost da postane njegov deo i da koristi sve prednosti. To su neke teme o kojima smo govorili.
Koje rezultate samita BRIKS biste izdvojili kao najvažnije?
- Najznačajnije je to što su se pojavile nove države koje će ući u tu organizaciju. Veoma smo zadovoljni što je jedna od tih država Argentina, što pokazuje da u Latinskoj Americi postoji interes za pristupanje BRIKS-u. Shvatamo da je to signal za sve zemlje da će, nakon što se prođu sve procedure za zemlje-članice BRIKS-a, Bolivija takođe naći u ovu grupu. Ovo je još jedna uzbudljiva vest koja se pojavila na ovom samitu.
Jasno smo rekli da Bolivija ima najveće rezerve litijuma na svetu. Voleli bismo da možemo da razmenjujemo tehnologije i investicije za razvoj nalazišta litijuma, koga imamo dovoljno. Imamo sve što je potrebno za tradicionalno rudarstvo, ali retki minerali i metali koje Bolivija ima, možda bi bilo bolje iskopavati sa zemljama koje su deo BRIKS-a, ali kao alternativa. Mislim da su trgovina, investicije, razmene i saradnja oblasti čiji razvoj želimo da vidimo među državama BRIKS-a.
Da li je zato Bolivija zainteresovana za ulazak u BRIKS, kao i druge zemlje?
- Naravno. Mi računamo na BRIKS od samog početka, i mislim, da je naša pozicija veoma jasna jer se svet deli na dva bloka od kojih je jedan u padu, a drugi se razvija. I Bolivija želi da bude deo tih promena.
Prošli smo kroz proces promena u našoj zemlji kada smo se oslobodili neoliberalizma i tradicije da su desničarski orijentisane vlade bile na vlasti u Boliviji. Promenili smo pristup samom obliku bavljenja politikom i zato mislimo da je to još jedna prilika da se pridružimo bloku sa kojim se poklapamo po nekim stavovima.
Finansije su postale važna tema samita, osim teme proširenja. Bilo je reči o formiranju zajedničke valute BRIKS i o procesu dedolarizacije. Šta mislite o tim inicijativama i kojim putem će krenuti Bolivija?
- Veoma davno smo na nekoliko regionalnih foruma izjavljivali o tome da Bolivija namerava da prekine da koristi dolar u obračunima, jer smatramo da postoje druge valute koje mogu da je zamene, a možemo da pređemo na obračune u našim lokalnim valutama.
Bolivija je na nekoliko međunarodnih skupova predložila korišćenje kineske valute kao sredstva za obračune. Bolivija trguje uglavnom sa Kinom, a njen uvoz uglavnom dolazi iz te zemlje. U trgovini se i dalje koristi dolar. Dolar, koji se zatim pretvara u juan, i juan, koji ponovo odlazi u Kinu.
Nepotrebne radnje se preduzimaju uključivanjem dolara kao sredstva za plaćanje, dok bismo direktno mogli da izvršimo transakcije sa Kinom, što znači i bolju trgovinu sa tom zemljom. Između Kine i Bolivije odavno postoje prijateljski odnosi. Mislimo da je to put kojim bi počela dedolarizacija u međunarodnoj trgovini. Pridružili smo se tom predlogu i izneli ga na međunarodnim forumima.
Da li se juan koristi u Boliviji?
- Da, postoje banke koje vrše obračune u toj valuti, kao i privatne finansijske organizacije.
Vi predstavljate političku elitu leve orijentacije. U poslednje vreme u Latinskoj Americi vidimo rast te ideologije, veliki broj političara levice dolazi na vlast. Čime se objašnjava ta tendencija i šta će sa njom biti za nekoliko meseci? Da li će se ona nastaviti?
- Nadamo se da će se situacija tako razvijati. Dugo smo na kraju reda zemalja za koje su zainteresovane SAD, ali su danas mnoge zemlje Latinske Amerike prestale da to budu, kao na primer, Bolivija. Ne želimo da budemo za neke zemlje najgori. Mislimo da u ovoj borbi za ekonomski i politički suverenitet možemo postići upravo to, mi možemo ojačati naš suverenitet.
U regionu postoje zemlje koje vode sopstvenu suverenu borbu u demokratskim uslovima, gde pobeđuju levičarske partije i nadamo se da ćemo tako nastaviti. Mislim da je dobar signal da je politika levičarskih partija uvek usmerena na dobrobit najsiromašnijih slojeva stanovništva. Zato se nadamo da će se ovaj proces nastaviti.
BRIKS - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2023
Samit BRIKS
Nemački ugao: Era se završila – prošlo je vreme kada je Evropa mogla da gospodari svetom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala