- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Maratonski razgovori: Pokret Evropa sad raspravlja o novoj crnogorskoj vladi

© Sputnik / Boban NovovićPregovori Milojka Spajića sa predstavnocima SNP-a.
Pregovori Milojka Spajića sa predstavnocima SNP-a. - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2023
Pratite nas
Sednica Glavnog odbora Pokreta Evropa sad na kojoj se razgovara o formiranju 44. vlade Crne Gore počela je danas u 17 sati, i nakon pet sati rasprava još uvek traje.
Sinoć je sa poslanicima te partije razgovarao mandatar i lider stranke Milojko Spajić, a nakon sastanka je saopšteno da postoji apsolutna saglasnost oko formiranja nove vlade. Na današnjoj sednici GO PES-a nije viđen zamenik predsednika te partije i aktuelni šef države Jakov Milatović.
Generalni sekretar Pokreta „Evropa sad“ Boris Pejović saopštio je kasno sinoć novinarima, da među poslanicima te stranke postoji apsolutna saglasnost oko formiranja 44. vlade, te da će poštovati odluku organa PES-a.
„Oko toga nije bilo dileme, jedino su to mediji malo podgrejali“, kazao je Pejović nakon sinoć održanog sastanka Kluba poslanika sa mandatarom Milojkom Spajićem.
Pejović je istakao da su razgovarali o svemu što ih čeka.
Na društvenoj mreži Iks (Tviter) sinoć se oglasio i sam Spajić, rečima „jedinstveno grabimo ka Evropi sad 2, minimalne penzije 450 evra, (prosečne 600 evra), minimalne zarade 700 evra (prosečne 1.000 evra)“. Uz to je objavio i fotografiju sa sastanka.
Spajić je kolege poslanike iz partije sinoć informisao kako će izgledati nova Vlada Crne Gore, ko će je činiti i koji će joj biti glavni prioriteti.
Na sastanak nisu bili pozvani predstavnici CIVIS-a i Ujedinjene Crne Gore, koji sa mandatarom pregovaraju odvojeno.
Pri sadašnjem stanju, deo nove vlade mogli bi da budu PES, Demokratska Crna Gora, stranke manjina i SNP Crne Gore, navodi RTCG. Još se ne zna da li i savez „Za budućnost Crne Gore“ (ZBCG) može da bude deo nove vlasti.
Glavni odbor Bošnjačke stranke (BS) je u utorak uveče u Rožajama odlučio da će ući u Spajićev kabinet, a predsednik BS Ervin Ibrahimović je saopštio da ih je mandatar Milojko Spajić obaveestio da ZBCG neće pozvati u Vladu. Deo Vlade trebalo bi da budu Albanski forum i Albanska alijansa.
Ujedinjena Crna Gora, čiji predstavnici su bili na listi PES, navela je da je neprihvatljivo da u ime mandatara govore decenijski saveznici DPS-a. Ona se založila da mandatar obezbedi sve informacije o strukturi, planu rada i prioritetima nove vlade.
Civis, Ujedinjena Crna Gora i još jedan broj poslanika sa liste PES iskazali su još ranije nameru da ne podrže vladu koncipiranu bez podrške najmanje 49 poslanika.
Predsednik Crne Gore Jakov Milatović 10. avgusta predložio je Spajića za mandatara.
Koalicija ZBCG ranije je saopštila da je prihvatila javno iznetu ponudu mandatara za sastav nove Vlade Milojka Spajića, rekao je jedan od njenih lidera Andrija Mandić.
Iz Pokreta Evropa sad (PES) su saopštili da koalicija ZBCG nije prihvatila ponudu PES-a, prema kojoj je trebalo da im između ostalog, pripadnu tri ministarstva i mesta potpredsednika Vlade i Skupštine.
Predstavnici koalicije Za budućnost Crne Gore, Andrija Mandić i Milan Knežević, dolaze na pregovore sa predstavnicima Pokreta Evropa sad. - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2023
REGION
Mandić: Prihvatamo ponudu Spajića
Plakat Pokreta Evropa sad za parlamentarne izbore u Crnoj Gori - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2023
REGION
PES: Nećemo podleći ničijoj namjeri da opstruira formiranje nove vlade
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala