- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Zaplenjeno 9,5 tona kokaina u bananama u Španiji: Iza pošiljke stoji balkanski kartel

© AFP 2023 / PAU BARRENA Policija, Španija
Policija, Španija - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2023
Pratite nas
Španska policija zaplenila je 9,5 tona kokaina skrivenih u kontejneru za transport banana iz Ekvadora, što je najveća količina zaplenjena u jednom kontejneru u toj zemlji. Iza te pošiljke stoji balkanski kartel, tvrde španski mediji.
Španska policija je saopštila da je zaplena 9,5 tona kokaina „udarac bez presedana za jednu od najvećih svetskih kriminalnih organizacija u distribuciji kokaina, koja je ciljala na velike kriminalne mreže u Evropi“.
Kutije su bile označene sa više od 30 različitih logotipa koji odgovaraju različitim evropskim kriminalnim krugovima kojima je kokain trebalo da stigne.
Prema rečima predstavnika policije, niko nije uhapšen, ali nije isključeno da će se to dogoditi narednih dana.
Španska policija nije javno imenovala o kojim krugovima ili organizacijama je reč, ali Mundo piše da iza pošiljke stoji tzv. balkanski kartel.
„Nacionalna policija i Carina zadale su težak udarac balkanskom kartelu umešanom u trgovinu kokainom, zaplenom 9.436 kilograma navedene droge. Ovo je najveća količina zaplenjene droge u istoriji Španije. Premašuje 8.700 kilograma iz 2018. godine, takođe se nalazi u luci Alhesiras i četvrta je ili peta u istoriji EU od kada se ove akcije beleže“, piše Mundo.
Kriminalna organizacija u Ekvadoru imala je veliku mrežu za slanje droge u Španiju, uglavnom u luke Alhesiras i Vigo na severozapadu, preko međunarodne kompanije za trgovinu bananama koja se nalazi u glavnoj luci u kojoj se izvoze banane u Ekvadoru – Mačali.
Policija - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2023
DRUŠTVO
Zaplenjene dve tone kokaina na jedrilici u Atlantiku, hapšenja u Beogradu i Novom Sadu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala