- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Naftni giganti protiv Bajdena: Podneta tužba zbog Meksičkog zaliva

© AP Photo / Gerald Herbert Naftna bušotina u Meksičkom zalivu
 Naftna bušotina u Meksičkom zalivu - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2023
Pratite nas
Američki institut za naftu (API), naftni gigant „Ševron“ i savezna država Luizijana podneli su tužbu protiv savezne američke administracije Džozefa Bajdena kojom traže poništenje odluke o smanjenju površine oblasti koja će biti ponuđena u sledećoj aukciji za eksploataciju nafte i gasa u Meksičkom zalivu.
Američke vlasti smanjile su za devet odsto površinu oblasti za eksploataciju nafte i gasa u Meksičkom zalivu, sa obrazloženjem da žele da zaštite stanište retke vrste kitova, sa 73,4 na 67 miliona hektara.
„Želimo da osporimo neopravdane radnje Ministarstva unutrašnjih poslova SAD koje planira da dodatno ograniči pristup energentima u Meksičkom zalivu“, rekao je potpredsednik API Rajan Majer.
On smatra da savezna vlada neopravdano izuzima šest miliona hektara teritorije iz buduće aukcije i napominje da će API zajedno sa svojim partnerima iskoristiti sva pravna sredstva da ospori ovu odluku pred sudom, navodi se na sajtu API-ja.
Tužba naftnih giganata poslednji je u nizu sporova industrije gasa i nafte i administracije Džozefa Bajdena u vezi sa iznajmljivanjem federalnog zemljišta za eksploataciju i istraživanje energenata, piše agencija Rojters.
Bajden je pauzirao federalne konkurse za naftne bušotine odmah pošto je preuzeo vlast 2021. godine, navodi Rojters, ali je u skladu sa Aktom za redukciju inflacije konkurs za prava na istraživanje u Meksičkom zalivu morao da bude održan.
Gasno čvorište kompanije Gasprom - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2023
SVET
Energetski šok za Zapad: Ne pomaže Reganova strategija u Bajdenovo doba
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala