- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: Municija sa osiromašenim uranijumom od Ukrajine pravi „mrtvu zemlju“

CC0 / Unsplash/Kilian Karger / Opasnost od radijacije
Opasnost od radijacije - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2023
Pratite nas
Zapadne isporuke municije sa osiromašenim uranijumom u Ukrajini dovode do kontaminacije radioaktivnih supstanci u tlu i ta zemlja više nije pogodna za život, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova za ruski list „Komsomoljska pravda“.
„Zbog isporuka radioaktivnih i visokotoksične engleske i američke municije sa osiromašenim uranijumom Ukrajina se pretvara u zemlju koja nije pogodna za život. U zemlji su već zabeležena radioaktivna zračenja“, rekla je ona.
Prema njenim rečima, posledice primene municije sa osiromašenim uranijumom mogu da utiču i na Poljsku, gde je u maju ove godine, kao i u Hmeljnickoj oblasti Ukrajine, primećen značajan porast radijacije.
„Razlog tome je, verovatno, što je u Ukrajini došlo do eksplozije municije sa osiromašenim uranijumom koji se nalazio u skladištu u gradu Hmeljnicki“, istakla je.
Zaharova je obratila pažnju na to da nakon što se radioaktivne padavine spuste na zemlju, sva zemlja koja je bila pod oblakom koji se podigao iznad skladišta, kao i u njegovoj blizini, već je zaražena radionuklidima.

„Ukrajinci moraju da shvate da Britanci isporučuju pravi otrov koji garantuje dobijanje kancerogenih tumora i to zahteva da se granate sa osiromačenim uranijumom što pre odvezu uz zemlje“, rekla je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije.

Municija sa osiromašenim uranijumom - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2023
RUSIJA
Moskva upozorava na posledice isporuke municije sa osiromašenim uranijumom Kijevu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala