- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Zašto je važan Mesečev južni pol

© AP Photo / (HOGP)Indijska svemirska letelica „Čandrajan-3“ uspešno je sletela blizu južnog pola Meseca,
Indijska svemirska letelica „Čandrajan-3“ uspešno je sletela blizu južnog pola Meseca, - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2023
Pratite nas
Indijska svemirska agencija spustila je svemirsku letelicu na Mesečev južni pol u misiji koja bi trebalo da unapredi indijske svemirske ambicije i proširi znanje o lunarnom vodenom ledu, potencijalno jednom od najvrednijih Mesečevih resursa.
To je misija koja se smatra ključnom za istraživanje Meseca i status zemlje kao svemirske sile. Evo što se zna o prisutnosti smrznute vode na Mesecu i zašto je svemirske agencije i privatne kompanije vide kao ključ za kolonizaciju, rudarenje i potencijalne misije na Mars.

Kako su naučnici pronašli vodu na Mesecu?

Još 1960-ih, pre prvog sletanja Apola, naučnici su nagađali da bi voda mogla da postoji na Mesecu. Uzorci koje je posada Apola vratila na analizu kasnih 1960-ih i ranih 1970-ih delovali su suvi.
Godine 2008. istraživači Univerziteta Braun ponovno su pregledali te lunarne uzorke novom tehnologijom i pronašli vodonik unutar sićušnih zrnaca vulkanskog stakla. Godine 2009. NASA-in instrument na sondi „Čandrajan-1“ Indijske organizacije za svemirska istraživanja otkrio je vodu na površini Meseca.
Iste godine druga NASA sonda koja je pogodila južni pol pronašla je vodeni led ispod površine Meseca. Ranija NASA misija Lunar Prospektor iz 1998. pronašla je dokaze da je najveća koncentracija vodenog leda u osenčenim kraterima južnog pola.

Zašto je voda na Mesecu važna?

Naučnici su zainteresovani za džepove drevnog vodenog leda jer bi mogli da pruže podatke o lunarnim vulkanima, materijalu koji su komete i asteroidi dopremili na Zemlju i poreklu okeana.
Ako vodeni led postoji u dovoljnim količinama, mogao bi da bude izvor pitke vode za istraživanje Meseca, kao i da pomogne u hlađenju opreme. Takođe bi mogao da se razgradi za proizvodnju vodonika za gorivo i kiseonika za podršku disanju misija na Marsu ili lunarno rudarenje, prenosi portal Indeks.
Ugovor Ujedinjenih naroda o svemiru iz 1967. zabranjuje bilo kojoj naciji da polaže pravo na vlasništvo nad Mesecom. Ne postoji odredba koja bi zaustavila komercijalno poslovanje. Napori pod vođstvom Sjedinjenih država da se uspostavi skup načela za istraživanje Meseca i korišćenje njegovih resursa Artemik Akords imaju 27 potpisnika. Kina i Rusija nisu potpisale.

Mesečev južni pol naročito je nepristupačan

Raniji pokušaji sletanja na Mesečev južni pol su propali. Ruska letelica Luna-25 ove nedelje je trebalo da sleti na južni pol, ali se otela kontroli pri prilazu i srušila u nedelju. Južni pol, daleko od ekvatorijalnog područja koje su ciljale prethodne misije, uključujući sletanje Apola s posadom, pun je kratera i dubokih rovova.
Prethodna indijska misija 2019. godine nije uspela sigurno da sleti blizu područja koje je ciljao „Čandrajan-3“. I Sjedinjene Države i Kina planirale su misije na južni pol.
Indijska svemirksa letelica Čandrijan 3 - Sputnik Srbija, 1920, 23.08.2023
DRUŠTVO
„Indija je na Mesecu“: Prvi put u istoriji indijska svemirska letelica sletela na Mesec /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala