- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Predlog srpskih ministara o Ustavnom sudu – izlaz iz političkog i pravnog pakla u BiH

© Sputnik / Ilья Naйmušin / Uđi u bazu fotografijaSkulptura Temide, boginje pravde ispred zgrade Krasnojarskog suda
Skulptura Temide, boginje pravde ispred zgrade Krasnojarskog suda - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2023
Pratite nas
Srpski predlog o izmeni zakona Ustavnog suda BiH neće proći tako glatko jer Bošnjacima odgovara da imaju strane sudije u njemu, jer su tako uvek u većini. S druge strane, usvajanje ovog zakona i odlazak stranih sudija iz njega bi sigurno uvelo pravo i pravdu i bio izlaz iz političko-pravnog pakla u BiH, smatra politikolog Anđelko Kozomara.
Srpski ministri u Savetu ministara predstavili predloge zakona o Ustavnom sudu BiH i prestanku mandata stranih sudija, a nacrt je vraćen Savetu Ministara u dogovoru sa političkim strankama, na doradu.
Kolike su šanse da ovaj zakon bude usvojen i da li bi on bio put za popuštanje napetosti u BiH?

Izlaz iz političko-pravnog pakla

Anđelko Kozomora politički analitičar iz Banjaluke veruje da usvajanje ovog zakona bio pravu put za izlaz BiH iz političkog-pravnog pakla.
„Ovaj srpski predlog koji je izložen na Savetu ministara BiH je najbolji i najsigurniji put za deeskalaciju odnosa koje su proteklih meseci doveli do usijanja političke scene u BiH. Izmena tog zakona je bio i ključni uslov koji je tražila i Narodna skupština RS i svi politički lideri u BiH, i pozicije i opozicije - i jedni i drugi su za to glasali. Dakle, odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH je nešto oko čega je bilo postignuto jedinstvo svih,“ ističe Kozomara.
Ipak, kako smatra, usvajanje ovog zakona u ovom momentu će biti diskutabilno.
„Problem je što će neki od bošnjačkih političara otići na kafu kod američkog ambasadora u BiH, pretpostavljam, i verovatno tražiti da se usvajanje takvog zakona odloži i razmotri uz argument da nije vreme za odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH. Tako da sam uveren da će oni naći sto načina da taj zakon ne prođe. Doduše, na Savetu ministara možda i prođe ali, u Predstavničkom domu i Domu naroda će sigurno imati blokadu. I zato nisam optimista da će taj zakon biti usvojen. Dokaz za to je da je već na samoj sednici Saveta ministra bilo primedbi, doduše tehničke prirode. ali cilj je postignut a to je da se još malo odloži usvajanje tog zakon,“ napominje Kozomara.
Njegovo usvajanje, uveren je naš sagovornik, neće pogurati ni činjenica da su izmene zakona o Ustavnom sudu BiH i deo obaveza iz 14 prioriteta EU koje su postavljene BiH za dalji proces evrointegracija.

Bošnjacima ne ide u prilog da se odreknu stranih sudija

„To što je EU tražila od BiH njima ništa ne znači. Oni su mnoge stvari uradili protivno stavovima EU i za to nisu dobili nikakve kritike. Bošnjacima odgovara troje stranaca u Ustavnom sudu jer sve odluke tog suda su u korist Bošnjaka zahvaljujući glasovima pet naspram četiri. Dakle, tri stranca i dva Bošnjaka, a po dvoje sudija iz redova Srba i Hrvata su uvek u manjini. Bošnjaci se neće lako toga odreći jer biće teško da Ustavni sud donosi odluke po zakonu i pravu već po većini glasova. To je i ključni problem jer Bošnjaci smatraju da je BiH samo njihova i da oni treba da vladaju, a da se Hrvati i Srbi ponašaju kao manjinski narodi“, uveren je Kozomara.
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH trebalo bi da o ovom i još pet predloga zakona razgovara i potvrdi ih na hitnoj sednici u ponedeljak, a prema dogovoru političkih lidera svih šest zakona trebalo bi da budu potvrđeni na sednici Doma naroda BiH 30 avgusta.
Na osnovu jučerašnjeg političkog dogovora lidera stranka na nivou BiH u Istočnom Sarajevu, Savet ministara usvojio je Zakon o strancima, a na doradu su vraćeni nacrti Zakona o sudovima BiH i Zakon o organizaciji tržišta vina.
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik  - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2023
REGION
Građanin Šmit i američki ambasador udarili na Dodika, ali im fali - glavni adut
REGION
Stevandić: Republiku Srpsku hoće da kazne jer se nije svrstala na antirusku stranu
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 17.08.2023
REGION
„Plan Marfi-Debevec“: Pismo grupe sudija otkriva detalje i glavni cilj napada protiv Dodika
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala