- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Stevandić: Republiku Srpsku hoće da kazne jer se nije svrstala na antirusku stranu

Pratite nas
Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić je, povodom optužnice koje je tužilaštvo BiH podiglo protiv predsednika Srpske Milorada Dodika, rekao danas da je to politička kazna zbog geopolitičkog ponašanja Srpske, jer nije prihvatila da bude strana u sukobu u Ukrajini i poput Srbije odabrala je da zadrži neutralnu poziciju.
„Nismo se priključili opštoj hajci koja bi se svrstavala na antirusku stranu jer imamo zahvalnost što Rusi nisu dozvolili da se mi nazivamo genocidnim narodom u Savetu bezbednosti“, izjavio je Stevandić za Tanjug.
Stevandić je objasnio da Srbi iz Republike Srpske žele da sačuvaju svoje nadležnosti, čuvajući ustavni kapacitet.
„Takođe ne želimo da prođemo kao Srbi na KiM i Srbi u Hrvatskoj jer želimo da sačuvamo svoje nadležnosti na pravni i pismen način čuvajući ustavni kapacitet Republike Srpske, koji je po Dejtonu takav da ima međuentitetsku liniju. To je jedina linija posle Drugog svetskog rata koja je nacrtana u Evropi kao rezultat međunarodnog ugovora“, ukazao je Stevandić.
Dodao je da međuentitetska linija definiše teritoriju koja je vlasništvo Republike Srpske i koju je ona unela u BiH kako bi sprečila dalje sukobe.
„Želimo da nastavimo da postojimo u BiH samo kao konstitutivni narod, jer u BiH bez saglasnosti naroda i entiteta se ne mogu donositi odluke. Upravo kršenje tih odredbi da se bez saglasnosti naroda donose odluke i bez saglasnosti entiteta, da se jednom entitetu otima imovina, da se nama onemogućuje da politički delujemo i da koristimo svoje ustavne kapacitete, rezultirala je krizom u BiH“, naveo je Stevandić.
Na pitanje kakvu odluku suda očekuje, Stevandić je objasnio da optužnica nema pravno utemeljenje.
On je dodao da u Savetu bezbednosti nije izglasano da se Kristijan Šmit postavi na poziciju visokog predstavnika BiH, kao i da tužilaštvo ne može da postupa po njegovim zakonima jer su nelegalni i samim tim nemaju pravne posledice.
Stevandić kaže da je danas u međunarodnim odnosima na snazi sila, kao i da se preko nametnutih i opstruisanih propisa, koji nemaju pravno utemeljenje, želi uticati na Republiku Srpsku da promeni svoju međunarodnu politiku.
„Mi na to ne možemo pristati, jer ne samo da će optužnica pasti ako sud ne potvrdi, nego čak i ako je potvrdi, niko Dodika ne može osuditi. To bi morala da bude neka sultanska odluka, neki 'hatišerif', 'katil ferman', u modernom svetu i Evropi to nije moguće“, istakao je Stevandić.
Na pitanje šta se krije iza odluke tužilaštva, Stevandić je rekao da Dodik već deset godina drži vojnu i političku neutralnost i ne dozvoljava da se oduzimaju nadležnosti od Republike Srpske, što smeta evroatlanskoj zajednici.

„Pošto je Republika Srpska 2017. godine proglasila vojnu neutralnost, odnosno nije dozvolila pristupanje BiH u NATO, jer ne želimo da idemo bez Srbije u bilo kakve integracije, od tada je sve pojačano. Mi od tada imamo strašno targetiranje, ugrožavanje bezbednosti, stalne pretnje ekstremista i stalne pokušaje moćnih zemalja čiju snagu mi ne zanemarujemo nego smatramo da smo na meti trenutne administracije i da će to vreme proći“, ukazao je Stevandić.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 19.08.2023
REGION
NATO napad na Republiku Srpsku: Kako će Dodik uzvratiti na Šmitov član 203a /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala