- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Mediji: Zelenskog uplašila zabrinjavajuća informacija o lovcima F-16

© AP Photo / Genya Savilov / Pool PhotoPredsednik Ukrajine Vladimir Zelenski
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 23.08.2023
Pratite nas
Ruski lovci sa modernijim radarima će predstavljati opasnost za američke lovce F-16 koji lansiraju rakete malog dometa, piše britanski list „Ekonomist“.

„Nije jasno da li će F-16 pomoći Ukrajini na bojnom polju na kome njihova kontraofanziva polako napreduje. Lansiranje kontrolisanih bombi malog dometa, koje već koriste ukrajinski avioni MiG-29, ugroziće ruski lovci sa modernijim radarima“, navodi list.

Lovci F-16, koji će Kijevu biti predati sledeće godine, lansiraće rakete malog dometa, jer se sumnja da će SAD da isporuče Ukrajini rakete JASSM, čiji je domet hiljadu kilometara, rekao je vojni analitičar londonskog Međunarodnog instituta za strateška istraživanja Daglas Bari.
U članku se navodi da osim što je potrebno vreme za obuku pilota na avionima F-16, što već dovodi do kašnjenja u isporukama, još komplikovanije pitanje za Oružane snage Ukrajine će biti održavanje lovaca. Drugi veliki problem je to što je neophodno da se rasporede po raznim aerodromima kako bi se izbeglo da ih Rusija uništi. Mada, to će zahtevati veliki broj ljudi koji će raditi na remontu aviona F-16.
Čak i u slučaju da se reše svi problemi, smatraju autori članka, isporuke F-16 mogu da utiču samo na duh Ukrajinaca.
Anketa
Hoće li zapadna isporuka aviona F-16 Ukrajini izmeniti tok situaciju na terenu?
Prošle nedelje je visoki zvaničnik Bele kuće rekao Sputnjiku da su SAD odlučile da odobre isporuku F-16 Ukrajini iz Danske i Holandije. Prema njegovim rečima, Kijev će ih dobiti od trećih zemalja nakon završetka obuke pilota Oružanih snaga Ukrajine.
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je 20. avgusta izjavio da je sa Holandijom dogovorena isporuka 42 lovca F-16 Kijevu. Danska je potvrdila da je spremna da preda Ukrajini 19 lovaca F-16, a prvih šest aviona će biti isporučeno do kraja 2023. godine.
Lovac F-16 - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2023
SVET
„Forbs“: Ukrajina želi američke rakete JASSM kako bi zauzela Krim
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala