- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Forbs“: Ukrajina želi američke rakete JASSM kako bi zauzela Krim

CC BY-SA 2.0 / Joe / Flickr / Lovac F-16
Lovac F-16 - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2023
Pratite nas
Ukrajina želi da od Vašingtona dobije američke krstareće rakete JASSM koje mogu da joj pomognu da zauzme Krim, piše list „Forbs“.
Lovci F-16 su nekompatibilni sa britanskim raketama „storm šedou“ ili „skalp“, ali su kompatibilni sa američkim krstarećim raketama JASSM. Kako list navodi, ujedinjenjem mogućnosti F-16 i JASSM, ukrajinska vojska može da udvostruči svoje snage. Zato se krstareće rakete nalaze na spisku želja Kijeva.
„Avioni F-16 opremljeni raketama JASSM mogu imati odlučujući značaj za dugoročni plan ukrajinskog ministra odbrane Alekseja Reznikova za zauzimanje Krima „bez borbe“, smatra analitičar američke istraživačke korporacije RAND Brin Tanehil.
Ekspert je dodao da sledi dug put do trenutka kada će F-16 postati deo naoružanja u Ukrajini. Zato još uvek nije jasno koliko će oni uticati na ishod sukoba.
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je 20. avgusta izjavio da je sa Holandijom dogovorena isporuka 42 lovca F-16 Kijevu. Danska je potvrdila da je spremna da preda Ukrajini 19 lovaca F-16, a prvih šest aviona će biti isporučeno do kraja 2023. godine. Danska i Holandija su već objavile da su spremne da obučavaju ukrajinske pilote u čemu će im pomoći još devet zemalja.
Lovac F-16 - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
U Americi otkrivaju planove Ukrajine nakon dobijanja lovaca F-16
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala