- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Fudbalska revolucija – prva žena na klupi muške reprezentacije?

© AFP 2023 / FRANCK FIFESarina Vajgman
Sarina Vajgman - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2023
Pratite nas
Sarina Vajgman, selektor ženske fudbalske reprezentacije Engleske, nalazi se u konkurenciji da postane selektor muškog nacionalnog tima Holandije, čim ova pozicija bude upražnjena.
Rukovodstvo Fudbalskog saveza Holandije već mesecima interno i tajno razmišlja o angažovanju selektorke ženskog tima Engleske, makar kao jednog od kandidata.
Njena kandidatura čini se kao izvesnija nego ikada ranije, posebno posle četiri sjajna nastupa na velikim turnirima za žene u prethodnim godinama.
Nikada ranije nijedna fudbalska federacija ili klub nisu ponudili klupu muškog tima jednoj ženi. Vajgmanova je uoči nedeljnog finala Svetskog prvenstva protiv Španije (0:1) poručila Englezima da ne planira da napusti kormilo „Lavica“.
Međutim, posle užasne 2023. godine u kojoj je muški tim selekcije Holandije pretrpeo tri poraza u četiri utakmice, Ronald Kuman se nalazi pod velikim pritiskom u svojoj drugoj selektorskoj kampanji.
Vajgmanova (53) koja je sa ženskim timom Holandije stigla do dva finala velikih takmičenja vezana je ugovorom za Englesku do završetka Evropskog prvenstva za žene 2025. godine.
Anketa
Da li žena može da vodi mušku reprezentaciju?
Mark Bulingem, izvršni direktor Fudbalske asocijacije Engleske, izjavio je prošle nedelje da „Sarina u fudbalu može da uradi šta poželi“ i otvoreno stavio do znanja da razmatra da joj poveri vođenje muške reprezentacije kada se Garet Sautgejt bude povukao sa klupe.
Holanđanka slovi i kao kandidatkinja za klupu ženske reprezentacije SAD, posle nedavne ostavke Vlatka Andonovskog. Jedno je sigurno, nekadašnjoj defanzivki rođenoj u Hagu, ponuda ne nedostaje.
Kao sa Engleskom, Sarina je ranije i sa Holandijom zabeležila titulu prvaka Evrope i igrala finale Svetskog prvenstva. Iz FA Engleske poručuju da će odbiti sve eventualne ponude za selektorku ženskog tima i nadaju se da će ubrzo produžiti aktuelni ugovor.
Zanimljivo je da Vajgmanova zarađuje oko 450.000 evra godišnje kao selektor ženske reprezentacije Engleske, dok njen kolega na klupi muškog tima Sautgejt ima preko deset puta više, oko 6,5 miliona evra godišnje.
Bulingem je izrazio nadu da će uskoro zarade dva selektora moći da se izjednače ili bar približe, mada je podvukao i da trenutni odnos ženskog i muškog fudbala diktira tržište koje to ne dozvoljava.
Đorđe Petrović - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2023
SPORT
Šesti Srbin u Čelsiju, Čukaričkom stižu milioni od obeštećenja
Jegor Prucev - Sputnik Srbija, 1920, 21.08.2023
SPORT
Talentovani Rus napustio Crvenu zvezdu
Dušan Vlahović - Sputnik Srbija, 1920, 20.08.2023
SPORT
Dušan Silni – gol i asistencija na premijeri /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala