- Sputnik Srbija, 1920
Samit BRIKS
Samit BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika), kojim predsedava Južnoafrička Republika, održava se od 22. do 24. avgusta u Johanesburgu. Očekuje se da lideri zemalja „petorke“ na samitu razmatraju proširenje organizacije.

Južnoafrička Republika: Rano je govoriti o zajedničkoj valuti BRIKS

© SputnikZastave članica grupe BRIKS
Zastave članica grupe BRIKS - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2023
Pratite nas
Za sada je rano da se govori o zajedničkoj valuti BRIKS-a, izjavio je specijalni izaslanik za Aziju i BRIKS u Ministarstvu spoljnih poslova Južnoafričke republike Anil Suklal.
„Mislim da je rano da se govori o valuti BRIKS-a. Govorimo o stvaranju još šire finansijske inkluzivnosti u pogledu globalnih finansijskih transakcija, globalne finansijske trgovine i toga kako mi organizujemo naša plaćanja“, rekao je on.
Suklal je istakao da je potrebno da se prodube odnosi uz korišćenje lokalnih valuta.

„Zemlje ne samo BRIKS-a, nego i globalnog Juga, uključujući Afriku, govore da moramo da trgujemo u lokalnim valutama, izjavio je on i dodao da zemlje ne bi trebalo da zavise od jedne ili dve svetske valute.

Samit BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika) biće održan od 22. do 24. avgusta u Johanesburgu, kojim će predsedavati Južnoafrička Republika. Prema rečima ministra spoljnih poslova Južnoafričke Republike Naledija Pandora, lideri zemalja „petorke” će na samitu razgovarati o pitanju proširenja organizacije.
Ranije je objavljeno da je više od 20 zemalja podnelo formalne prijave za pridruživanje asocijaciji, među njima su: Argentina, Iran, Alžir, Tunis, Turska, Saudijska Arabija i Egipat.
Samit BRIKS - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2023
Samit BRIKS
BRIKS banka počinje izdavanje kredita u lokalnim valutama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala