- Sputnik Srbija, 1920
Samit BRIKS
Samit BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika), kojim predsedava Južnoafrička Republika, održava se od 22. do 24. avgusta u Johanesburgu. Očekuje se da lideri zemalja „petorke“ na samitu razmatraju proširenje organizacije.

BRIKS banka počinje izdavanje kredita u lokalnim valutama

© SputnikSamit BRIKS
Samit BRIKS - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2023
Pratite nas
Nova razvojna banka BRIKS (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafričke Republike) nastoji da stvori sopstveni sistem kreditiranja u lokalnim valutama koji odgovara interesima zemalja u razvoju sa ciljem promocije multipolarnog međunarodnog finansijskog sistema, saopštila je šefica banke Dilma Rusef u intervjuu za list Fajnenšal tajms.
„Ove godine očekujemo da ćemo odobriti zajmove u iznosu od 8 do 10 milijardi dolara“, rekla je Rusefova.
„Naš cilj je da pokrijemo oko 30 odsto svega što damo kao kredit u lokalnoj valuti", dodala je ona.
Prema njenim rečima, ta finansijska institucija planira da počne da odobrava kredite u južnoafričkim randovima i brazilskim realima, kao i u rupijima. Pozajmljivanje u lokalnoj valuti omogućiće zajmoprimcima u zemljama-članicama da izbegnu valutni rizik i kolebanje kamatne stope u Sjedinjenim Državama.
„Lokalne valute se ne smatraju alternativom dolaru. Oni su alternativa sistemu. Do sada je sistem bio unipolaran, biće zamenjen multipolarnim sistemom“, naglasila je šefica banke, ukazujući da se trenutno razmatraju prijave za učlanjenje u finansijsku instituciju 15 zemalja, od kojih će verovatno 4 ili 5 biti odobrene.
„Odbacujemo sva uslovljavanja. Često se kredit daje uz uslov vođenja određene politike. Mi to ne radimo. Poštujemo politički kurs svake zemlje“, zaključila je Rusefova.
Samit BRIKS-a u Johanesburgu - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2023
Samit BRIKS
Si Đinping: Samit BRIKS - jedinstvo i saradnja zemalja u razvoju se podiže na viši nivo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala