- Sputnik Srbija, 1920
Samit BRIKS
Samit BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika), kojim predsedava Južnoafrička Republika, održava se od 22. do 24. avgusta u Johanesburgu. Očekuje se da lideri zemalja „petorke“ na samitu razmatraju proširenje organizacije.

Si Đinping: Samit BRIKS - jedinstvo i saradnja zemalja u razvoju se podiže na viši nivo

© SputnikSamit BRIKS-a u Johanesburgu
Samit BRIKS-a u Johanesburgu - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2023
Pratite nas
Otvaranje samita BRIKS-a u utorak biće važna etapa u razvoju mehanizma saradnje u okviru asocijacije, podići će nivo jedinstva zemalja u razvoju na viši nivo, rekao je kineski predsednik Si Đinping po dolasku u Johanesburg na samit.
„Veoma sam srećan što ću ponovo posetiti Južnoafričku Republiku i nadam se da ćemo imati temeljnu razmenu mišljenja o produbljivanju odnosa Kine i Južnoafričke Republike, kao i o pitanjima od zajedničkog interesa“, rekao je Si Đinping predsedniku Južnoafričke Republike Sirilu Ramafosiju koji ga je dočekao na aerodromu.
U pisanoj izjavi koju je objavilo kinesko ministarstvo spoljnih poslova, Si Đinping je istakao da jačanje i razvoj odnosa između Kine i Južnoafričke Republike ne samo da koristi narodima dve zemlje, već i donosi više stabilnosti turbulentnom svetu.
„Kao važna platforma saradnje država sa tržištima u razvoju i velikih zemalja u razvoju, mehanizam saradnje BRIKS-a postao je konstruktivna snaga za promovisanje globalnog ekonomskog rasta, poboljšanje globalnog upravljanja i demokratizacije međunarodnih odnosa“, rekao je kineski lider.
On je uveren da će „sadašnji samit lidera zemalja BRIKS-a postati važna etapa u razvoju mehanizma saradnje BRIKS-a, da će podići jedinstvo i saradnju zemalja u razvoju na viši nivo“.
Kako piše Fajnenšal tajms, Kina na samitu u Johanesburgu želi da ovu organizaciju pretvori u protivtežu G7. Reči kineskog ministarstva spoljnih poslova: Ako proširimo BRIKS tako da on bude imao isti udeo u svetskom BDP-u kao G7, onda će naš kolektivni glas u svetu postati jači. Najveći broj kandidata za ulazak u BRIKS, sudeći po podnetim prijavama, su sa afričkog kontinenta. Na forum su pozvani šefovi 67 država, od kojih su 53 afričke.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala