- Sputnik Srbija, 1920
Samit BRIKS
Samit BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika), kojim predsedava Južnoafrička Republika, održava se od 22. do 24. avgusta u Johanesburgu. Očekuje se da lideri zemalja „petorke“ na samitu razmatraju proširenje organizacije.

Predsednik Kine: BRIKS će stremiti pravednijem svetskom poretku i multipolarnosti

© AP Photo / Thibault CamusKineski predsednik Si Đinping
Kineski predsednik Si Đinping - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2023
Pratite nas
Kineski predsednik Si Đinping obratio se učesnicima samita 15. samita BRIKS koji je počeo u Johanesburgu. On je poručio da će BRIKS stremiti ka tome da se uspostavi pravedniji svetski poredak i multipolarnost.
Kineski lider Si Đinping je u poruci, koju je pročitao ministar ekonomije Vang Ventao, istakao da je Kina na ispravnoj strani istorije i da će nastaviti da vodi nezavisnu i mirovnu spoljnu politiku.

"Zemlje BRIKS će stremiti ka tome da se uspostavi pravedniji svetski poredak i multipolarnost. Kina će sarađivati sa svim zemljama kako bi se ubrzala saradnja u oblasti inicijative globalnog razvoja", istakao je Si.

Kako je dodao, Kina nema razloga da teži ka hegemoniji, niti da igra rizične igre velikih država.
Kineski predsednik je rekao i da njegova zemlja poziva da se osigura opšta bezbednost i otklone uzroci sukoba u svetu.
"Kina će nastaviti da jača strateško partnerstvo u okviru BRIKS, da promoviše demokratizaciju u međunarodnim odnosima i multipolarnost sveta", rekao je Si.
Si je poručio i da Kina iskreno pozdravlja sve one koji žele da se pridruže mehanizmu saradnje BRIKS.
„Danas su se u Južnoj Africi okupile zemlje BRIKS-a i više od 50 drugih zemalja ne da bi birale strane ili učestvovale u blokovskoj konfrontaciji, nego radi stvaranja velike strukture mirnog razvoja. Drago mi je da vidim da već više od 20 zemalja zaista kuca na vrata BRIKS-a. Kina iskreno pozdravlja sve koji žele da se pridruže mehanizmu saradnje BRIKS-a“, navodi se u poruci Si Đinpinga.
Samit BRIKS-a u Johanesburgu - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2023
Samit BRIKS
Si Đinping: Samit BRIKS - jedinstvo i saradnja zemalja u razvoju se podiže na viši nivo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala