- Sputnik Srbija, 1920
Samit BRIKS
Samit BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika), kojim predsedava Južnoafrička Republika, održava se od 22. do 24. avgusta u Johanesburgu. Očekuje se da lideri zemalja „petorke“ na samitu razmatraju proširenje organizacije.

Samit BRIKS, obratili se lideri zemalja-članica /video/

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaSamit BRIKS
Samit BRIKS - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2023
Pratite nas
U Johanesburgu je počeo XV samit BRIKS. Lideri zemalja članica – Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južnoafričke Republike, obratili su se na poslovnom forumu.
U sali za sastanke Međunarodnog konferencijskog centra „Sandton“ okupili su se predstavnici brojnih kompanija i investicionih fondova zemalja BRIKS, kao i niza afričkih zemalja i međunarodnih finansijsko-ekonomskih organizacija.
Poslovni forum je prva tačka dnevnog reda XV samita BRIKS. Kasnije će biti održan zatvoreni sastanak lidera članica organizacije. Nema utvrđenog dnevnog reda, a učesnici će moći da pokrenu razgovor o bilo kojem aktuelnom pitanju.
Glavna tema samita je „BRIKS i Afrika – partnerstvo u interesima ubrzanog rasta i inkluzivnog multilateralizma“.
Prvi se učesnicima obratio domaćin samita, predsednik Južne Afrike Siril Ramafoza.
On je rekao da zemlje-članice BRIKS sada vrše snažan uticaj na svetsku privredu i pozivaju da se sprovedu fundamentalne reforme svetskih finansijskih institucija.

„Pet država BRIKS ostvarile su tokom prethodne decenije snažan ekonomski rast. Sada grupa BRIKS ima snažan uticaj na svetsku ekonomiju. Zahtevamo fundamentalne reforme globalnih finansijskih institucija kako bi one mogle da odgovaraju zadacima koji se odnose na razvoj“, rekao je domaćin samita.

Kao pozitivan primer takvih transformacija on je naveo Novu razvojnu banku BRIKS.
Jednostrane ograničavajuće mere koje uvode neke zemlje nisu u skladu sa postojećim pravilima i podrivaju svetsku trgovinu, naveo je Ramafoza.
Predsednik Južne Afrike je rekao i da će lideri naknadno, za par sati, razmotriti pitanja od značaja za organizaciju, uključujući njeno proširenje.
Predsednik Brazila Injasio Lula da Silva rekao je da će rast svetske privrede naredne godine biti ostvaren zahvaljujući pre svega naporima zemalja u razvoju a BRIKS će biti pokretačka snaga tog procesa.
On je dodao i da je to što razvijene zemlje insistiraju na svojim trgovinskim interesima pod plaštom inicijativa za borbu protiv klimatskih promena nije prihvatljivo.
„Ne prihvatamo zeleni neokolonijalizam kojim se stvaraju diskriminacione trgovinske barijere pod plaštom zaštite prirodne okoline“, rekao je brazilski predsednik.
On je dodao i da podržava ideju stvaranja jedinstvene valute BRIKS.
Poruku kineskog lidera Si Đinpinga na forumu je pročitao ministar ekonomije Vang Ventao.
Kineski predsednik je poručio da je Kina na ispravnoj strani istorije i da će nastaviti da vodi nezavisnu i mirovnu spoljnu politiku.

"Zemlje BRIKS će stremiti ka tome da se uspostavi pravedniji svetski poredak i multipolarnost. Kina će sarađivati sa svim zemljama kako bi se ubrzala saradnja u oblasti inicijative globalnog razvoja", navodi se u poruci Sija.

Kineski predsednik pozvao je da se osigura opšta bezbednost i otklone uzroci sukoba u svetu.
„Kina će nastaviti da jača strateško partnerstvo u okviru BRIKS, da promoviše demokratizaciju u međunarodnim odnosima i multipolarnost sveta", poručio je Si.
Indijski premijer Narendra Modi rekao je da uloga BRIKS ponovo dobila na značaju u uslovima posledica pandemije, geopolitičke napetosti i ekonomskih poteškoća, kao što je to bilo prvih godina po osnivanju organizacije posle svetske ekonomske krize 2008. godine.
Učavstnik biznes-foruma prohodit mimo logotipa sammita BRIKS v ЮAR - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2023
Samit BRIKS
Reporter Sputnjika sa samita BRIKS: Čekamo rešenje najvažnijeg pitanja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala