- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Lovac F-16 - Sputnik Srbija

UŽIVO Danska postavila uslov Kijevu za F-16; Zelenski: Grčka će obučavati ukrajinske pilote

Pratite nas
U toku je 544. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Oborena još dva ukrajinska drona u Moskovskoj oblasti. Isporuke lovaca F-16 Kijevu stvoriće dodatne poteškoće, ali ruska vojska zna šta da radi sa ovim avionima, izjavio je vršilac dužnosti šefa DNR Denis Pušilin.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:58 21.08.2023
Odbijen napad ukrajinskog jurišnog odreda u kupjanskom pravcu
Borci Prve gardijske tenkovske armije Zapadnog vojnog okruga sprečili su pokušaj jurišnog odreda Oružanih snaga Ukrajine da vrati izgubljene položaje kod Novoselskog u kupjanskom pravcu, rekao je za Sputnjik ruski vojnik koji učestvuje u borbama na toj deonici.
Ranije je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da je Kijev za 24 sata u Kupjanskom pravcu izgubio oko 160 vojnika.
22:04 21.08.2023
Mediji: Kijev u konfuziji zbog odlaganja isporuka F-16
Ukrajinske vlasti su u konfuziji zbog odlaganja isporuka američkih lovaca F-16, ali u Kijevu ne žele javno da govore o uzrocima onoga što se događa, prenosi televizijski kanal En-Bi-Si njuu pozivajući se na predstavnike Ukrajine.
„Odugovlačenje je izazvalo konfuziju kod ukrajinskih vlasti, kao i kod vojnika na prvoj liniji fronta... Oni ne žele javno da razmatraju objašnjenje SAD o kašnjenju, jer su F-16 osetljiva tema“, navodi televizijski kanal.
Predstavnici američke vlasti su za televizijski kanal rekli da je neophodno da veći broj izabranih ukrajinskih pilota nauči engleski jezik, kako bi mogli da čitaju komande i instrukcije za korišćenje lovaca.
Neophodno je, takođe, da Kijev pripremi mehaničare i inženjere koji su odgovorni za korišćenje F-16, a ostalo je nerešeno i pitanje o tome kakvo će naoružanje Zapad isporučivati Kijevu za američke lovce, dodaje televizijski kanal.
21:54 21.08.2023
Vazdušna opasnost objavljena je u tri oblasti Ukrajine, među kojima je i Kijevska, sledi iz podataka onlajn-mape Ministarstva za digitalnu transformaciju Ukrajine.
21:34 21.08.2023
Stejt department odobrio isporuku helikoptera AH-64E „apača“ Poljskoj
Stejt department SAD odobrio je mogući dogovor o prodaji helikoptera AH-64E „apača“ Poljskoj u ukupnoj vrednosti od oko 12 milijardi dolara, saopštila je Agencija za saradnju u oblasti bezbednosti Pentagona, koja je odgovorna za isporuke vojne tehnike i oružja u inostranstvo.
Prema saopštenju, Varšava je tražila od Vašingtona da joj proda 96 jurišnih helikoptera tog tipa, propratnu opremu, kao i logističku i tehničku podršku.
20:45 21.08.2023
Zelenski: Grčka će obučavati ukrajinske pilote za F-16
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da će Grčka učestvovati u obuci ukrajinskih pilota na borbenim avionima F-16, prenosi ukrajinska agencija „UNIAN“.
Ranije, Zelenski je objavio da su ukrajinski piloti i inženjeri već počeli obuku u Danskoj.
20:21 21.08.2023
Grčka podržava članstvo Ukrajine u NATO kad se ispune uslovi
Grčka podržava članstvo Ukrajine u NATO kada to saveznici usaglase i budu ispunjeni uslovi, predviđeni Deklaracijom samita NATO u Viljnusu, navodi se u zajedničkoj deklaraciji Grčke i Ukrjaine o evroatlantskoj integraciji Ukrajine, potpisanoj nakon pregovora grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa i ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog u Atini.
U deklaraciji se ističe da će Grčka i nadalje podržavati jaku i efikasnu političku i materijalnu podršku Severnoatlantske alijanse Ukrajini kako bi omogućila Kijevu da efikasno brani svoju teritoriju na kopnu, moru i u vazduhu.
Takođe se naglašava da Ukrajina visoko ceni svu praktičnu pomoć koju su joj pružili Grčka i njen narod u cilju jačanja odbrambene sposobnosti zemlje, a Atina će nastaviti da pruža vojnu, tehničku, odbrambenu i humanitarnu podršku ukrajinskim vlastima.
19:58 21.08.2023
Medvedev poručio Evropljanima da se „ne igraju avionima“
Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev prokomentarisao je izjavu ministra inostranih poslova Nemačke Analene Berbok koja je odluku Holandije i Danske o predaji borbenih aviona F-16 Kijevu nazvala „dobrim danom“ za Evropu i Ukrajinu, poručivši Evropljanima da se „ne igraju avionima“, jer bi jedan od drugih tako „dobrih dana“ mogao biti poslednji za Evropu.
„’Ovo je dobar dan za Ukrajinu i, naravno, dobar dan za Evropu’, rekla je ministarka inostranih poslova sa nezavršenom srednjom školom Analena Berbok o odluci da se banderovskoj braći nemačkih nacista isporuče avioni F-16. Oh, ne igrajte se avionima u svom pesku, dečice. Jedan od sledećih sličnih ‘dobrih dana’ mogao bi za Evropu biti njen poslednji dan“, napisao je Medvedev na svom telegram kanalu.
17:56 21.08.2023
Nemačka pozdravila najavu isporuka F-16 Kijevu
Ministar inostranih poslova Nemačke Analena Berbok nazvala je odluku Holandije i Danske da predaju Kijevu borbene avione F-16 „dobrim danom“ za Ukrajinu i Evropu.
„Ovo je dobar dan za Ukrajinu i, naravno, dobar dan za Evropu“, rekla je Berbokova na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojom senegalskom koleginicom Aisatom Tal Sal.
Nemačka ministarka je dodala da isporuke zapadnog oružja značajno pomažu Ukrajini i da će saveznici nastaviti da razgovaraju o tome šta još mogu da urade u cilju podrške kijevskom režimu.
17:49 21.08.2023
Zelenski: Švedska oklopna vozila CV-90 proizvodiće se u Ukrajini
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je na svom Telegram kanalu da će se u Ukrajini proizvoditi švedska oklopna vozila CV-90.
Ranije je kabinet Zelenskog saopštio da su Ukrajina i Švedska potpisale izjavu o jačanju saradnje po pitanju proizvodnje, eksploatacije, pripreme operatera i održavanja švedskih oklopnih vozila CV-90.
16:34 21.08.2023
Vrhovni sud Donjecke Narodne Republike osudio je na 18, odnosno 20 godina strogog zatvora trojicu pripadnika ukrajinskog nacionalističkog bataljona „Azov“, koji su ranili troje žitelja Marijupolja, saopšteno je u Tužilaštvu DNR.
16:13 21.08.2023
Jedinica ruskih specijalnih snaga „Osman“ direktno je "Lancetom" pogodila tenk M-55 u zaporoškom pravcu. Tenk je Oružanim snagama Ukrajine isporučen iz Slovenije.
16:10 21.08.2023
Oboren još jedan ukrajinski dron iznad Belgorodske oblasti
Ruska protivvazduhoplovna odbrana otkrila je i presrela još jednu ukrajinsku bespilotnu letelicu iznad Belgorodske oblasti, materijalne štete i žrtava nema, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
„Dvadeset prvog avgusta oko 16.00 sati (po moskovskom vremenu) kijevski režim je ponovo pokušao da izvede teroristički napad bespilotnom letelicom. Ruska PVO sredstva su otkrila i uništila bespilotnu letelicu iznad teritorije Belgorodske oblasti“, navedeno je u saopštenju.
13:41 21.08.2023
Glavno sa novog brifinga Ministarstva odbrane Rusije:
◾Grupa „Zapad“ poboljšala je položaj duž linije fronta u pravcu Kupjanska;
◾Oružane snage Rusije su odbile dva napada Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Červonoj Dibrovi u LNR;
◾Oružane snage Rusije su uspešno odbile četiri neprijateljska napada u pravcu Kupjanska, gubici Oružanih snaga Ukrajine iznosili su 160 ukrajinskih vojnika;
◾Ruske oružane snage su za dan likvidirale oko 75 vojnika Oružanih snaga Ukrajine na krasnolimanskom pravcu;
◾Ruski sistemi PVO oborili su ukrajinski avion Su-25 u blizini sela Starorajsko u DNR;
◾Oružane snage Rusije su odbile pet napada 82. vazdušno-jurišne brigade u području Rabotina, Zaporoška oblast;
◾Oružane snage Rusije uništile su skladište municije 65. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u Zaporoškoj oblasti;
◾Oružane snage RF su odbile tri napada Oružanih snaga Ukrajine u oblastima Krasnogorovke i Neveljskog na donjeckom pravcu, gubici protivnika iznosili su 225 boraca;
◾Oružane snage Ukrajine izgubile su do 110 pripadnika vojske, samohodni topovi AS-90 Braveheart i Nona-S, kao i artiljerijski sistem M777 na južnodonjeckom pravcu;
◾Oružane snage Ukrajine izgubile su preko 80 pripadnika vojske, haubice FH-70, D-20 i D-30 i 2 topa M119, američke proizvodnje u zaporoškom pravcu.
12:21 21.08.2023
Aktivna neprijateljstva se vode u blizini harkovskog sela Sinkovka kod Kupjanska, neprijatelj je već napustio selo, rekao je za Sputnjik načelnik Harkovske oblasti Vitalij Gančev.
„Dobijamo informaciju da ruska vojska već razbija neprijatelja na periferiji Kupjanska. Posebno aktivne operacije se sada vode kod sela Sinkovka. U ovom trenutku već može reći da nema vojnika Oružanih snaga Ukrajine u samom selu“, rekao je Gančev.
12:15 21.08.2023
Ukrajina će moći da koristi lovce F-16 koje će joj isporučiti Danska samo na svojoj teritoriji, izjavio je danski ministar odbrane Jakob Eleman-Jensen.
"Mi isporučujemo oružje pod uslovom da se koristi za potiskivanje neprijatelja iz Ukrajine. I ništa više", citirala je ministara agencija Ricau.
"To su uslovi, bilo da se radi o tenkovima, borbenim avionima ili nečem drugom. To je signal koji će Ukrajina, naravno dobiti“, dodao je on.
10:30 21.08.2023
Ruske snage su za dan likvidirale više od 130 ukrajinskih vojnika u zaporoškom pravcu, saopštio je vršilac dužnosti gubernatora Zaporoške oblasti Evgenije Balicki.
„Za 24 časa gubici protivnika na zaporoškom pravcu iznosili su 133 osobe iz redova Oružanih snaga Ukrajine, 4 artiljerijska oruđa i 4 minobacača“, napisao je on na svom Telegram kanalu.
10:19 21.08.2023
U Rostovu na Donu se čuo jak prasak, javljaju dopisnici Sputnjika.
Prema preliminarnim informacijama, avion je probio zvučni zid.
09:00 21.08.2023
Isporuke lovaca F-16 Kijevu stvoriće dodatne poteškoće, ali ruska vojska zna šta da radi sa ovim avionima, rekao je vršilac dužnosti šefa DNR Denis Pušilin.
"Naravno, naše jedinice znaju šta da rade sa ovim avionima. Ali, naravno, to se može okarakterisati kontinuiranim težnjama zapadnih zemalja da nastave sa raspirivanjem sukoba. Takve akcije se ne mogu objasniti nikakvim mirnim inicijativama“, rekao je Pušilin televiziji Rusija 24.
08:22 21.08.2023
Su-35s - Sputnik Srbija, 1920, 21.08.2023
MULTIMEDIJA
Ruski Su-35S oborio ukrajinski avion u zoni specijalne operacije /video/
07:49 21.08.2023
Ruska vojska uništila je jutros drugi ukrajinski dron u Podmoskovlju, saopštilo je Ministarstvo odbrane.
„U 08:16 po moskovskom vremenu, osujećen je pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad bespilotnom letelicom. PVO je blagovremeno otkrio ukrajinsku bespilotnu letelicu i uništio u Istarskom okrugu, Moskovske oblasti“, navodi se u saopštenju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala