- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

SAD pozvale svoje državljane da hitno napuste Belorusiju

© AP Photo / Luis M. AlvarezStejt department
Stejt department - Sputnik Srbija, 1920, 21.08.2023
Pratite nas
Stejt department SAD pozvao je svoje građane da pod hitno napuste teritoriju Belorusije, usled zatvaranja određenih pograničnih prelaza na belorusko-litvanskoj granici, saopštila je Ambasada SAD u Minsku.
„Građani SAD koji se nalaze u Belorusiji treba pod hitno da napuste zemlju. Razmotrite mogućnost izlaska preko preostalih graničnih prelaza s Litvanijom i Letonijom, ili mogućnost izlaska avionom. Građanima SAD nije dozvoljeno da idu iz Belorusije u Poljsku kopnenim putem. Ne idite ni u Rusiju ili Ukrajinu“, navedeno je u saopštenju.
Ambasada SAD se oglasila zbog, kako je navedeno, toga što „beloruske vlasti nastavljaju da doprinose neisprovociranom napadu na Ukrajinu, da proizvoljno primenjuju lokalne zakone, kao i zbog mogućnosti izbijanja građanskih nereda, rizika od hapšenja i ograničenih mogućnosti Ambasade SAD da pruži pomoć Amerikancima koji se nalaze u toj zemlji“.
Vlada Litvanije je od petka privremeno zatvorila granične prelaze s Belorusijom – „Šumskas“ i „Tvjarjačus“, objasnivši odluku „promenom geopolitičke situacije“ i „pretnjama nacionalnoj bezbednosti“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala