- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Pisma otkrivaju tajnu krvavih suza vojvode Vlada Drakule /foto/

© Foto : Javno vlasništvoVojvoda Vlad Cepeš, poznatiji kao Vlad Drakula
Vojvoda Vlad Cepeš, poznatiji kao Vlad Drakula - Sputnik Srbija, 1920, 21.08.2023
Pratite nas
Hemijska analiza pisama legendarnog Vlada Trećeg Drakule, koji je poslužio kao inspiracija za najpoznatijeg vampira u knjigama i na filmu, pokazala je da je rumunski vojvoda možda lio krvave suze.
Tragovi koje je ostavio na papiru, naime, ukazuju da je vladar Vlaške iz 15. veka bolovao od hemolakrije — retkog zdravstvenog stanja koje se manifestuje po prisustvu krvi u suzama, objavljeno je u studiji.
„Ovo je prvi put da je sprovedeno ovakvo istraživanje i pomoglo nam je da otkrijemo zdravstveno stanje Vlada Drakule“, izjavila je hemičar Marija Getana Đovana Pitala sa Univerziteta u Kataniji.
Narodni heroj u Vlaškoj i Rumuniji, Vlad Cepeš je, kao zaštitnik hrišćanstva i jedan od vođa odbrane Evrope od nadiranja Osmanskog carstva, bio značajna istorijska ličnost u Evropi.
Ostao je upamćen i po surovim metodama vladavine, odnosno postupanja sa, pre svega, osmanskim zarobljenicima, koje je prema svedočanstvima masovno nabijao na kolac. Zbog toga je dobio i nadimak Nabijač, a tokom njegove vladavine primenjivane su i druge metode mučenja.
Uprkos tome što o njegovom životu postoje brojni zapisi, od kojih mnogi sadrže i preterivanja, postoje mnogi detalji koji nisu poznati. Pitala i njene kolege smatraju da mnogo mogu da nauče proučavajući predmete sa kojima je imao kontakt, piše „Sajens alert“.
Pisma su obično izuzetno važna istoričarima. Međutim, ovoga puta ne toliko njihova sadržina, već koje tajne čuva papir u vidu molekula i proteina prenetih dodirom.
Pažljivo analizirajući papir pisama starih više od pola milenijuma, fokusirali su se na biološke markere. Dva proteina koja su otkrili mogu da ukažu na genetski respiratorni poremećaj, čiji su rezultat hronične infekcije pluća i sinusa.
Takođe su otkrili peptide koji pripadaju proteinima povezanim sa upalnim procesima, pa je moguće i da je imao neko kožno oboljenje. Izolovali su i peptide povezane sa proteinima u mrežnjači i suzama, ali i proteine u krvi, preneo je RTS.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala