Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić posle sastanka sa Orbanom: Napravićemo nešto što do sada nije viđeno /video/

© Sputnik / Lola ĐorđevićPredsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 20.08.2023
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Budimpešti da je sa mađarskim zvaničnicima razgovarao o brojnim projektima, među kojima je i izgradnja pruge Beograd-Budimpešta. Razgovaralo se i o graničnom prelazu Srbije i Mađarske gde će, kako je istakao, biti napravljeno nešto što do sada nije viđeno.
Govoreći o pruzi Beograd-Budimpešta, Vučić je na konferenciji za novinare posle razgovora sa Viktorom Orbanom, naveo da će srpski deo biti završen na vreme ili pre vremena.
„Zamolio sam premijera Orbana da mađarska strana sa kineskim izvođačima ubrza taj deo na mađarskoj teritoriji da bismo za dve godine mogli da idemo Beograd-Budimpešta za dva sata i 40 minuta“, kazao je Vučić.
Kako je naveo, bilo je reči i o graničnom prelazu Srbije i Mađarske gde će se napraviti nešto što do sada nije viđeno.

„Očekujemo podršku EU. Pokušaćemo da napravimo jednu kontrolu, ne dve, nego jednu kontrolu za građane Srbije, Mađarske i ostale koji prelaze granicu, nešto najveće što zahteva stotine miliona evra ulaganja. Prvi put smo razgovarali i prvi put ćemo to ponuditi i našim rumunskim prijateljima, na tromeđi. To je za Reske-Horgoš od izuzetnog značaja“, istakao je Vučić.

Vučić je dodao su razgovarali i o energetskim opasnostima po dve zemlje i kako da se zaštite interesi naših zemalja.
„Zahvalni smo mađarskoj Vladi na svemu. Razgovarali smo i o mogućim opasnostima vezanim za energetsku bezbednost obeju zemalja i dogovorili se kako da politički reagujemo i suštinski zaštitimo interese obeju zemalja“, kazao je Vučić.
Vučić rekao i da je sa mađarskim premijerom razgovarao i o situaciji na Kosovu i Metohiji i ocenio da Mađarska odlično razume situaciju na KiM.
„Imaćemo razumevanje i bolje i veće nego pre 20, 25 godina i taj trend međusobnog razumevanja će se nastaviti, jer se ponašamo kao iskreni i bliski prijatelji“, kazao je Vučić koji će se kasnije tokom dana u Budimpešti sastati i sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.
On je dodao da srpski i mađarski narod osećaju bliskost na svakom mestu i na svakom koraku.

O sastanku u Atini

Vučić je naveo i šta očekuje od sutrašnjeg sastanka lidera regiona u Atini.

„Očekujem da mi u Atini objasne šta treba da radimo“, naveo je on.

Jedna tema razgovora biće evrointegracije, videćemo koje će druge teme da budu, kazao je Vučić.
Na pitanje novinara koje su to druge teme, Vučić je odgovorio:
„Čak i ako znam koje su druge teme, o tome ne mogu da govorim, takav je dogovor“.

„Srbija nikome ne preti“

„Mi da pretimo Crnoj Gori ne pada nam na pamet, pričaju gluposti. Pitamo samo kakva je pozicija Srba. Sve najbolje im želimo, ali nemojte da zabranite da pitamo šta je sa 30 odsto Srba u toj zemlji“, rekao je Vučić.
On je to izjavio komentarišući izjavu predsednika Socijaldemokrata Crne Gore Damira Šehovića da predstavnici zvanične Srbije navodno prete Crnoj Gori Ukrajinom i političkom sudbinom koja je tu zemlju zadesila zbog priznavanja tzv. Kosova.
„Neki ljudi žive na tome da prave kampanju protiv Srbije i da na tome dobijaju političke poene. Da li da dignemo spomenik svima kojim su priznali Kosovo i da kažemo hvala“, upitao je Vučić.
Vučić je istakao da se Srbija ne meša u unutrašnja pitanja Crne Gore niti u formiranje vlade, navodeći da se kao predsednik susedne, prijateljske, bratske zemlje nikada u to nije mešao.
„Ali su se umešali svi ambasadori i određuju ko sme a ko ne sme da uđe u vladu i to im ne smeta“, naveo je Vučić, poručivši:
„Mi ne pretimo nikome, a nemojte ni vi da imate samo politiku protiv Srbije i Srba, a ima ih mnogo takvih u regionu“.

„Srbija ne sedi na dve stolice već na svojoj, srpskoj“

Komentarišući članak „Tajmsa“ u kojem ga sagovornici britanskog lista nazivaju „balkanskim Al Kaponeom“, predsednik Srbije je rekao da je to primer kampanje protiv nekoga.
„Da o meni pišu lepo, zabrinuo bih se, jer onda znam da nisam dovoljno brinuo o srpskim nacionalnim interesima“, rekao je predsednik Srbije.
Vučić je poručio da ne obmanjuje nikoga, ni na Istoku ni na Zapadu, dodavši da Srbija ne sedi na dve stolice već da ima svoju, srpsku stolicu.
„Naša stolica je da sami donosimo odluke o svojoj politici, koja je samostalna i nezavisna. Da, nalazimo se na evropskom putu ali vodimo računa o našim nacionalnim interesima“, rekao je Vučić, zapitavši se da li bi bio dobar da ispunjava tuđe interese.

„Izbori u roku od šest ili sedam meseci“

Vučić je izjavio da će u narednih šest ili sedam meseci sigurno biti izbora u Srbiji, pre svega lokalnih i pokrajinskih.
Predsednik Srbije, takođe, nije isključio ni održavanje parlamentarnih izbora.
Vučić je rekao da će beogradski izbori, kao i svi drugi, biti teški za one koji pobeđuju i da će se SNS postarati da napravi iznenađenje.
„Nama sada slede lokalni i pokrajinski izbori i sasvim verovatno i parlamentarni izbori. Oni (opozicija) su nama do pre tri godine govorili da neće ni jedne izbore, na silu vam nećemo dati izbore. Sto puta sam ih pitao kada će izbore. Nije to fontana želja, pa će da bude samo ono što hoće. Imaće izbore vrlo brzo, da li će ti izbori biti za tri ili šest meseci, svakako će u narednih šest ili sedam izbora biti“, poručio je Vučić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala