- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Ramafosa: Južna Afrika podržava proširenje BRIKS-a

© Sputnik / Vladimir Pesnя / Uđi u bazu fotografijaMeđunarodni festival škola drame zemalja BRIKS-a u Moskvi
Međunarodni festival škola drame zemalja BRIKS-a u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 20.08.2023
Pratite nas
Južna Afrika podržava proširenje BRIKS-a, više od 20 zemalja je podnelo zvanične zahteve za stupanje u tu organizaciju, izjavio je u nedelju predsednik Južnoafričke Republike Siril Ramafosa, pred početak samita BRIKS-a, koji se održava od 22. do 24. avgusta u Johanesburgu.

„Na 15. samitu BRIKS-a biće razmatran niz pitanja, uključujući i važno pitanje o mogućem širenju sastava BRIKS-a. Više od 20 zemalja je podnelo zvanične zahteve za članstvo u organizaciji, a još nekoliko zemalja je pokazalo zainteresovanost za to da postanu članice porodice BRIKS“, rekao je Ramafosa.

Prema njegovim rečima, da bi napori BRIKS-a bili efikasniji, neophodno je uspostaviti partnerske odnose s drugim zemljama, kojima su bliske njegove težnje i stavovi.
„Prošireni BRIKS (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južnoafrička Republika) će predstavljati raznovrsnu grupu zemalja s različitim politčkim sistemima, koje dele zajedničku težnju uravnoteženijem svetskom poretku“, dodao je južnoafrički lider.

Južnoafrička Republika nastavlja pregovore o „prehrambenom sporazumu“

Ramafosa je, takođe, rekao da Južnoafrička Republika i dalje učestvuje u pregovorima o „prehrambenom sporazumu“ za izvoz žita iz Ukrajine.
„Nastavljamo da učestvujemo u pregovorima o otvaranju Crnog mora radi olakšavanja izvoza žita. Čvrsto verujemo da su posredništvo i diplomatija jedini realni put za prekidanje sadašnjeg sukoba i postizanje stabilnog mira“, rekao je Ramafosa.
„Prehrambeni sporazum“ prestao je da važi 18. jula. Predsednik Rusije Vladimir Putin je rekao da uslovi sporazuma koji se tiču Rusije nisu ispunjeni, bez obzira na napore Ujedinjenih nacija, jer zapadne zemlje nisu nameravale da ispune svoja obećanja.
Putin je u više navrata skrenuo pažnju na to da je Zapad najveću količinu ukrajinskog žita izvozio u svoje države, dok je glavni cilj sporazuma bio da se žito isporučuje siromašnim zemljama, među kojima su i afričke države.
Logo organizacije BRIKS - Sputnik Srbija, 1920, 20.08.2023
SVET
Zapad boli kad vidi listu čekanja za BRIKS
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala