- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Propali pregovori država zapadne Afrike i pobunjenika u Nigeru; Papa se moli za mir

© AFP 2023 / BOUREIMA HAMA Deca u izbegličkom kampu Asaga u blizini Dife na jugoistoku Nigera 17. maja 2016. godine.
Deca u izbegličkom kampu Asaga u blizini Dife na jugoistoku Nigera 17. maja 2016. godine. - Sputnik Srbija, 1920, 20.08.2023
Pratite nas
Delegacija Ekonomske zajednice Zapadne Afrike (ECOVAS) namerava da napusti Niger nakon neuspeha pregovora sa pripadnicima vojske koji su izvršili državni udar u toj zemlji, javila je televizija Al Arabija
Kako se navodi, Nacionalni savet za spas otadžbine, koji su formirali pobunjenici, na čelu sa komandantom garde Abdurahmanom Čianijem, odbio je da oslobodi smenjenog predsednika Mohameda Bazuma i vrati ga na funkciju.
Posle neuspeha pregovora za rešavanje situacije u Nigeru, delegacija EKOVAS namerava da napusti republiku, ističe Al Arabija.
U međuvremenu, papa Franja je saopštio da se moli za uspeh napora međunarodne zajednice da se situacija u Nigeru dovede do mirnog rešenja.
„Sa zabrinutošću pratim šta se dešava u Nigeru. Pridružujem se pozivu episkopa u toj zemlji na mir i stabilnost u regionu Sahela. Pratim molitvom napore međunarodne zajednice da se što pre pronađe mirno rešenje za na korist svih. Pomolimo se za voljeni narod Nigera", rekao je papa obraćajući se vernicima u nedelju sa prozora Apostolske palate u Vatikanu.

Eskalacija u Nigeru

Pobunjenici u Nigeru su 26. jula objavili da smenjuju Muhameda Bazuma sa mesta predsednika zemlje, zatvaraju granice, uvode policijski čas, suspenduju ustav i zabranjuju političko delovanja partija. Oni su 28. jula saopštili da je šef države postao general Abduraman Tijani. Tokom puča on je predvodio predsedničku gardu, čije su jedinice pritvorile i nastavljaju da drže Bazuma. U Bazumovom kabinetu prvo su tvrdili da vojska nije podržala pobunjenike, ali je kasnije komanda Oružanih snaga izjavila o svojoj solidarnosti sa njima.
Infografika kaver vojna intervencija Niger - Sputnik Srbija, 1920, 10.08.2023
MULTIMEDIJA
INFOGRAFIKA Afrika pred velikim ratom: Ko napada, a ko brani Niger
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala