- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodik i Cvijanovićeva u Mađarskoj: Republika Srpska nije izolovana

© Ustupljeno SputnjikuMilorad Dodik i Viktor Orban
Milorad Dodik i Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 20.08.2023
Pratite nas
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i srpski član predsedništva BiH Željka Cvijanović trebalo bi da se zahvale Mađarskoj što su omogućili da se sretnu sa važnim sagovornicima i tako pokažu da Republika Srpska nije izolovana, smatra diplomata Zoran Milivojević.
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović danas su se sastali sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, a na programu su i satanci sa predsednicima Azerbejdžana Ilhamom Alijevim, Srbije Aleksandrom Vučićem Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.
Dodik je prethodno rekao da će na sastanku Orbana upoznati sa aktuelnom političkom situacijom i načinu na koji Nemci deluju u BiH. S mađarskim premijerom srpski zvaničnici razgovarali su i o nastavku programa podrške mađarske Vlade poljoprivrednicima u Srpskoj, o mogućoj saradnju u oblastima energetike, drvne industrije, namenske industrije i mnogim drugim važnim oblastima.

Republika Srpska nije u izolaciji

Srpska strana je svakako objasnila svoje stavove u vezi sa stanjem u BiH, pritiscima na Republiku Srpsku, sankcijama koje su uvedene i pretnjama koje Kristijan Šmit ističe, kaže za Sputnjik diplomata Zoran Milivojević.
Reč je o veoma važnim sastancima i Dodik i Cvijanovićeva bi trebalo da izraze zahvalnost Mađarskoj na podršci, zato što su omogućili da se sretnu sa važnim sagovornicima, dodaje Milivojević.
„Pogotovo je važan Erdogan zbog njegovog uticaja u regionu, i u BiH, i to pokazuje da ipak Republika Srpska nije u izolaciji. Važno je da se ta izolacija spreči, ali i da se iznesu stavovi. Mislim da su posebno važni stavovi za status Šmita, koji nije verifikovan u Savetu bezbednosti, i u kojoj meri su njegove odluke validne. To je prva stvar, a drugo je podsećanje na izvorni Dejton. Pošto je Dejtonski sporazum jedini koji obezbeđuje mir i stabilnost i jedina garancija u uslovima zlatne formule na kojoj počiva BiH evo već 28 godina u miru. A to je dva entiteta i tri konstitutivna naroda“.

Osovina Banjaluka-Ankara daje Srbima širi manevarski prostor

I na kraju, najvažnije je upoznati sagovornike da Srbi neće dozvoliti rušenje Republike Srpske i svojih interesa na osnovu izvornog Dejtona. Veoma je važno da Cvijanovićeva i Dodik obezbede razumevanje Erdogana zbog njegovog uticaja na bošnjački deo BiH, ističe Milivojević.
„Turska je u svakom slučaju regionalna sila koja ima uticaj na ovim prostorima i važan je dijalog sa njom i razumevanje sa te strane. Odnosno, važno je da su Erdoganu poznati stavovi srpske strane, pošto on svakako zna da se bez Srba u BiH stvari ne mogu rešavati i ne može se garantovati mir i stabilnost. Zbog toga je važan susret sa Erdoganom i njegov stav. I drugo, itekako su važni odnosi Banjaluka – Ankara i ako to funkcioniše, onda je to sigurno nešto što Srbima daje širi manevarski prostor“.
Trebalo bi računati i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa svoje strane takođe dao do znanja da je potrebno da se ima u vidu izvorni Dejton, da Srbi neće odustati od odbrane svojih vitalnih nacionalnih interesa i da Srbija neće napustiti Republiku Srpsku, tako da Erdogan može imati punu sliku, dodaje Milivojević.
Erdoganov interes – dobri odnosi sa Srbima
Sigurno je da je Erdogan čim je prihvatio da razgovara sa Dodikom i Cvijanovićevom zainteresovan za stanovišta srpske strane u BiH, smatra Milivojević.
„Prvo, Turska ima interesa da bude na ovim prostorima, toga se ne odriče i to je potpuno jasno. Erdogan je sad dobio pun mandat i Turska će nastojati da taj svoj interes promoviše na jedan aktivan način. A aktivan način podrazumeva da sa srpskom stranom bude u dobrim odnosima, jer bez srpske strane nema šanse da se bilo šta u regionu učini. A Erdogan to zna.“
Osim toga veoma je važno što su se Cvijanovićeva i Dodik sreli i sa predsednikom Azerbejdžana Ilhanom Alijevim jer je on jedan od lidera nesvrstanog pokreta, smatra Milivojević.
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 20.08.2023
REGION
Dodik najavio posetu Rusiji, čvrsto protiv sankcija
Milorad Dodik i Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 20.08.2023
REGION
Saradnja Srpske i Mađarske odvija se na obostrano zadovoljstvo: Dodik o sastanku sa Orbanom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala