Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Šmit udario na Dodika, ali će pre da uruši Bosnu nego Srpsku /video/

© Sputnik / Lola ĐorđevićKristijan Šmit
Kristijan Šmit - Sputnik Srbija, 1920, 19.08.2023
Pratite nas
Samozvani visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit svojim ponašanjem želi da uruši Republiku Srpsku i od nje napravi praznu ljušturu. Time je nastavio da čini ono što su činili i njegovi prethodnici. Sve to Šmit radi u saglasju sa zapadnim ambasadama, kaže za Sputnjik politikolog Aleksandar Mitić.
Krivična tužba koju je Šmit podneo protiv predsednika Republike Srpske, kao i kampanja koja se u zapadnim medijima vodi protiv Srbije i Srpske obeležili su proteklu nedelju.

Srpska će izdržati pritisak Zapada uz pomoć Srbije, Rusije, Kine i Mađarske

Aleksandar Mitić iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu u emisiji „Od četvrtka do četvrtka“ ocenjuje da će Šmit takvim svojim ponašanjem pre da uruši Bosnu i Hercegovinu, nego što će naneti veću štetu Banjaluci, bez obzira koliko je situacija po Republiku Srpsku teška. Rukovodstvo Republike Srpske ima podršku građana i rešeno je da istraje.
Iako se čini da je manevarski prostor Banjaluke sužen, Republika Srpska se ipak izborila za dovoljno vazduha. Na spoljnopolitičkom planu, veoma je važno da Republika Srpska ima podršku Beograda, što je ključno. A tu su još i podrška Rusije, Kine i Mađarske, naglašava naš sagovornik.
„Umesto lamentiranja nad sudbinom jako je važno da se vodi aktivna politika odbrane Republike Srpske i smatram da je veoma bitno da i partneri Republike Srpske u Moskvi, Pekingu i Budimpešti u situacijama kao što je ova – sukob sa lažnim visokim predstavnikom – da daju punu podršku Republici Srpskoj“, kaže Mitić.

Zapadni mediji Srpskoj i Srbiji obećavaju „vruću jesen“

Prema Mitićevim rečima, kampanja protiv Srpske i Srbije u nemačkim i američkim medijima nije slučajna – ona je, kaže on, organizovana.
„To je nešto što smo viđali i ranije i to je jedna vrsta najave „vrućeg perioda“. I očigledno je da ovde imamo najavu „vruće jeseni“ – pritisci koji su stali pre sezone godišnjih odmora, nastaviće se kada se zvaničnici vrate sa plaža“, objašnjava Mitić.
Medijska kampanja služi da se Srbija „omekša“ kako bi bila spremna da popusti u trenutku kada evropski i američki političari budu krenuli u nove pritiske. Cilj je da Srbija prihvati francusko-nemački plan, koji je, kako kaže, protivan svakom srpskom nacionalnom interesu, čime bi izvršila harakiri.
Povodom događaja u Tetovu, gde je Aljbin Kurti, ispred zastave „Velike Albanije“ proglašen „premijerom svih Albanaca“, Mitić napominje da na projektu velikoalbanske države Albanci rade jako dugo – to je Kurtijev ideal, ali ne samo Kurtijev – to je ideal i Hašima Tačija, Ramuša Haradinaja, kao i albanskog premijera Edija Rame.
Po reakcijama stranih diplomata se vidi da Kurti ima podršku Zapada jer albanski faktor je najveći saveznik SAD, Velike Britanije i Nemačke.
Kristijan Šmit - Sputnik Srbija, 1920, 17.08.2023
Podkast
Dok Šmit razara BiH, Kurti pravi veliku Albaniju | Od četvrtka do četvrtka
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala