Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Šta će predstavnici Prištine u Atini ako Grčka ne priznaje Kosovo

CC0 / Pixabay / Pogled na Akropolj čije centralno mesto zauzima Partenon
Pogled na Akropolj čije centralno mesto zauzima Partenon - Sputnik Srbija, 1920, 18.08.2023
Pratite nas
Poziv grčkog premijera da uz lidere država regiona i predstavnici Prištine prisustvuju radnoj večeri u Atini nekadašnji diplomata Zoran Milivojević ne vidi kao još jednu kockicu na putu grčkog priznavanja takozvanog Kosova, već kao potvrdu interesa Grčke da igra aktivnu ulogu na Balkanu i da parira turskom i drugim uticajima u regionu.
On za Sputnjik, doduše, podseća na diplomatsko pravilo – nikad ne reci nikad, da je sve moguće zbog velikih pritisaka na Grčku, pogotovu od strane SAD, ali i napominje da bi priznanje Kosova za Grčku dugoročno, strateški gledano, bilo negativno po njeno državno i nacionalno pitanje, posebno zbog statusa Kipra i tamošnjih Grka.

Poziv u Atinu dobila i Priština

Grčki premijer Kirijakos Micotakis organizovaće u ponedeljak, 21. avgusta neformalnu večeru za lidere regiona, na kojoj će učestvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nezvanično je objavio Tanjug.
Na sastanku, koji će se održati u vili Maksimos, razgovaraće se o proširenju i evropskoj budućnosti regiona, kao i o energetskoj bezbednosti na Balkanu i u jugoistočnoj Evropi.
Na večeri će, pored Vučića biti prisutni predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, kao i predsednik Crne Gore Jakov Milatović, premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačeski, predsednica Ministarskog saveta Bosne i Hercegovine Borjana Krišto i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.
Na skupu će učestvovati i lideri zemalja regiona koje su članice EU - premijer Bugarske Nikolaj Denkov, Hrvatske Andrej Plenković i Rumunije Jon-Marsel Čolaku, dok su predsednica Slovenije i predsednik Albanije sprečeni da dođu.
Poziv Prištini je upućen iako je Grčka jedna od pet država Evropske unije koje nisu priznale samoproglašenu nezavisnost Kosova. Šta je motiv za to, pogotovo kada se ima uvidu da se krajem aprila Grčka nije protivila, već bila uzdržana prilikom glasanja o zahtevu takozvanog Kosova da Savet Evrope otpočne proceduru njegovog prijema u članstvo.
Milivojević podseća da je, kako pre nedavnih parlamentarnih izbora, tako i sada politika ove Micotakisove vlade aktivna u građenju neformalnih odnosa sa Prištinom. Među članicama EU koje nisu priznale Kosovo ona je u tome najaktivnija i najdalje otišla.

Grčka želi da parira turskom uticaju

„Podigli su nivo kancelarije koju imaju u Prištini do nivoa same ambasade. Grčki ministar spoljnih poslova je prošle i ove godine dva puta već posetio Prištinu, tako da grčka politika ima jedna aktivan odnos prema Kosovu kao entitetu bez obzira što ga nije priznala kao državu“, kaže naš sagovornik.
© Sputnik / Lola ĐorđevićPremijer Grčke Kirjakos Micotakis je i po izboru nove vlade potvrdio da Grčka neće menjati stav po pitanju priznavanja takozvanog Kosova
Premijer Grčke Kirjakos Micotakis - Sputnik Srbija, 1920, 18.08.2023
Premijer Grčke Kirjakos Micotakis je i po izboru nove vlade potvrdio da Grčka neće menjati stav po pitanju priznavanja takozvanog Kosova
On napominje da je Grčka imenovala i specijalnu savetnicu za region, što pokazuje njen interes da u njemu igra aktivnu ulogu.
„Ovaj krug zemalja koje je Micotakis sada pozvao to nedvosmisleno potvrđuje. Sasvim sigurno je to pokušaj da Grčka parira turskom i drugim uticajima u regionu, da se za svoj račun nametne kao ključna zemlja članica EU kada je region u pitanju. Imajući u vidu da je ona blizak saradnik Amerike, tu ipak treba videti i neki američki interes u regionu, da preko Grčke možda kontroliše nastup drugih činilaca, Rusije, Kine, ali i Turske“, ocena je nekadašnjeg diplomate.

Kipar kao motiv

S obzirom na ekonomske probleme, jer je najveći dužnik u EU, a inferiornija je od Turske, to bi za Grčku bila i neka vrsta kompenzacije, smatra on. A da li će Grčka iskakati u pogledu priznanja Kosova to ćemo, kaže, videti, mada je po njegovoj oceni to malo realno.
„Ova vlast je posle izbora jasno dala do znanja da neće menjati stav i to je sada na probi, ali to ne znači da neće biti ovakvog aktivnog odnosa kao što je ovo sada i kao što Micotakis sad planira. Ono što takođe treba imati u vidu jeste da je Grčka jedina država koja nema neposredni razlog za nepriznavanje Kosova, već je njen glavni motiv i razlog za nepriznavanje grčko nacionalno pitanje i Kipar“, objašnjava naš sagovornik.
Naime, posle invazije Turske na sever tog ostrva samoproglašena je Turska republika Severni Kipar koju osim Turske u svetu niko nije priznao.
Milivojević je uveren da će i po ovom pitanjeu grčki interes prevagnuti i da će Atina ostati čvrsta u nepriznavanju Kosova, jer bi u suprotnom to stvorilo probleme Grcima na Kipru, odnosno Kiparskoj republici, ali i strateški bilo negativno i po državno i nacionalno pitanje Grčke.
© Flickr / RickyNJPritisak SAD na Grčku je veliki
Balkan i uticaj SAD - Sputnik Srbija, 1920, 18.08.2023
Pritisak SAD na Grčku je veliki

Balkan jedini prostor za afirmaciju Grčke

Milivojević takođe ističe da je Balkan ostao jedini prostor za afirmaciju grčkih interesa.
„Ovaj poziv i Kurtiju i jeste pre svega u funkciji afirmacije grčke pozicije i grčkih interesa na ovim prostorima i pokušaja grčkog aktivnog uključivanja u mogući rasplet. Grčka nema drugi prostor za nastup i za afirmaciju svojih strateških interesa osim jugoistočne Evrope i balkanskog prostora, da eventualno parira glavnom suparniku Turskoj, ali i da jača svoj položaj u okviru EU i NATO-a“, objašnjava Milivojević.
Na pitanje da li će zbog dobrih odnosa Atine i Beograda SAD pritiskati Grčku da utiče na Beograd da se što pre reši pitanja Kosova do čega je Americi stalo, on kaže da Grčka može da deluje samo u okviru onoga što je font EU. Ali kada ni sama ne priznaje Kosovo i drži se tog principa, u tom pogledu ne može drugačije ni da deluje na Beograd, uveren je Milivojević.
SRBIJA
Kurti promovisao Veliku Albaniju, a sebe za vođu svih Albanaca na planeti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala