- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Moskva ukrajinskim vojnicima: Okrenite oružje protiv kijevske vlasti ili se predajte ruskoj vojsci

© AP Photo / Efrem LukatskyUkrajinska vojska
Ukrajinska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 18.08.2023
Pratite nas
Moskva poziva ukrajinske vojnike da okrenu oružje protiv kijevskog režima ili da kapituliraju pred ruskom vojskom, izjavila je portparol Ministarstva odbrane Rusije Marija Zaharova.
„Ukrajinskim vojnicima koji, sigurni smo, shvataju svu zločinačku suštinu banditske hunte koja je zaposela njihovu zemlju, usrdno savetujemo da okrenu oružje protiv nje ili kapituliraju pred našim snagama. U tom slučaju, dostojan humani odnos zagarantovan je svima“, istakla je Zaharova.
Ona je takođe ocenila da su pokušaj ukrajinskog drona da tokom noći napadne objekte u Moskvi još jedna potvrda zločinačke prirode režima lidera Ukrajine Vladimira Zelenskog.
Portparol se još osvrnula na progon kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) u Ukrajini, rekavši da ukrajinske vlasti izvršavaju naloge Anglosaksonaca za uništenje pravoslavne kulture, proterujući kanonsku crkvu iz Kijevsko-pečerske lavre.
Zaharova je dodala da nije slučajno što Zapad nastavlja da cinično izbegava da osudi delovanje svojih štićenika.
„Međunarodna zajednica i stručne organizacije takođe sramno ćute“, ocenila je diplomata.
Ukrajinske vlasti su u proteklih godinu dana organizovale najveći talas progona UPC u novijoj istoriji zemlje. Pozivajući se na njenu povezanost sa Rusijom, lokalne vlasti u različitim regionima Ukrajine odlučile su da zabrane delovanje UPC, a parlamentu zemlje je podnet predlog zakona o njenoj faktičkoj zabrani u Ukrajini.
Služba bezbednosti Ukrajine počela je da pokreće krivične postupke protiv sveštenstva UPC, sprovodi „kontraobaveštajne mere“ – pretrese episkopa i sveštenika u crkvama i manastirima, u potrazi za dokazima „antiukrajinskog delovanja“.
Prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN Dmitrij Poljanski - Sputnik Srbija, 1920, 18.08.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Kasetna municija ne daje prednost Kijevu, Zapad briga za posledice kao i u slučaju Jugoslavije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala