- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Kasetna municija ne daje prednost Kijevu, Zapad briga za posledice kao i u slučaju Jugoslavije

© AP Photo / John MinchilloPrvi zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN Dmitrij Poljanski
Prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN Dmitrij Poljanski - Sputnik Srbija, 1920, 18.08.2023
Pratite nas
Ukrajina neće imati mnogo koristi od primene kasetne municije na bojnom polju, izjavio je zamenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski.
Prema rečima diplomate, Vašington je „tokom decenija moralisao i označavao kao ratne zločince sve koji su upotrebljavali ovu vrstu municije“.
Nema sumnje, smatra on, da u svom „proksi-ratu“ do poslednjeg Ukrajinca protiv Rusije, Zapad planski pretvara Ukrajinu u poligon neprikladan za život, kontaminiran radioaktivnim elementima i neeksplodiranom nehumanom municijom.

„Odluke Londona i Vašingtona o slanju granata sa osiromašenim uranijumom i kasetne municije šokirali su ne samo svetsku zajednicu, već i njihove saveznike u NATO“, istakao je Poljanski na sednici Saveta bezbednosti UN o isporukama zapadnog oružja Kijevu, sazvanoj na inicijativu Rusije.

On je kazao da poljski mediji već izveštavaju o povećanom nivou radijacije u zapadnim oblastima Ukrajine i istočnim vojvodstvima Poljske nakon uništenja granata sa osiromašenim uranijumom u maju na skladištu u Hmeljnickom.
„Ali, Amerikancima i Englezima nimalo nije stalo do kontinentalne Evrope, baš kao što ih nisu uznemirile posledice bombardovanja Jugoslavije u kom je NATO koristio granate sa osiromašenim uranijumom“, naglasio je diplomata.
„Proizlazi da su prema vašoj sopstvenoj logici (ukrajinski predsednik Vladimir) Zelenski i njegovi saučesnici ratni zločinci, a vi njegovi direktni pomagači i saučesnici, koji dele punu odgovornost za njegova počinjena i buduća zlodela“, poručio je Poljanski.
On je naglasio da su saopštenja američkih vlasti da kasetno oružje koje isporučuju Ukrajini neće biti korišćeno za kršenje normi međunarodnog humanitarnog prava otvorena laž.
„Istovremeno, kasetna municija ne pruža nikakve posebne prednosti na frontu i u Vašingtonu to odlično znaju“, ocenio je diplomata.
Poljanski je dodao da „za razliku od SAD, stav Rusije prema kasetnoj municiji dosledan i predviđa strogo poštovanje normi i zahteva međunarodnog humanitarnog prava“.

Tromesečna agonija ukrajinske kontraofanzive

Diplomata je, pored toga, istakao da je ukrajinska kontraofanziva pretrpela neuspeh.

„Evo već tri meseca pratimo agoniju kijevskog režima u kontekstu takozvane strateške kontraofanzive Ukrajine, koja je, prema saopštenjima zapadnih propagandista, trebalo da im donese vojnu pobedu. U tom cilju bila je angažovana cela NATO vojna mašinerija, potrošene milijarde iz džepova zapadnih poreskih obveznika, ali, na kraju je bilo kao u poznatoj poslovici: tresla se gora – rodio se miš“, objasnio je Poljanski.

On je dodao da Kijev prećutkuje svoje poraze kod Kupjanska, a kontraofanzivi na jugu nije pomogla čak ni zapadna vojna tehnika.
Prema njegovim rečima ruski vojnici su istovremeno uspešno napredovali u Harkovskoj oblasti i spremaju se da oslobode Kupjansk.
Kontraofanziva, o kojoj se dugo pričalo u Kijevu, počela je 4. juna na južnodonjeckom, zaporoškom i artjomovskom pravcu, pri čemu je ukrajinska vojska koncentrisala glavni udar na zaporoški sektor fronta. Portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov saopštio je da je od početka kontraofanzive, u periodu jun-jul, Kijev izgubio preko 43.000 vojnika.
Proizvodnja artiljerijske municije u Pensilvaniji - Sputnik Srbija, 1920, 10.08.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
SAD povećale proizvodnju artiljerijske municije za Ukrajinu na 24 hiljade mesečno
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala