- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

SAD povećale proizvodnju artiljerijske municije za Ukrajinu na 24 hiljade mesečno

© AP Photo / Matt RourkeProizvodnja artiljerijske municije u Pensilvaniji
Proizvodnja artiljerijske municije u Pensilvaniji - Sputnik Srbija, 1920, 10.08.2023
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države povećale su proizvodnju artiljerijskih granata kalibra 155 mm koje se isporučuju Ukrajini na 24 sa 14 hiljada mesečno i nameravaju da povećaju proizvodnju na 80 hiljada 2024. godine, izjavio je portparol Pentagona Patrik Rajder.
„Takođe smo obezbedili brzi rast proizvodnje granata kalibra 155 mm sa oko 14 hiljada mesečno prema stanju od februara 2022. do oko 24 hiljade. Planiramo da premašimo 80 hiljada mesečno sledeće godine“, precizirao je Rajder.
Prema njegovim rečima, SAD su Ukrajini isporučile više od dva miliona takvih granata za artiljerijsko oruđe zapadne proizvodnje.
Zbog nestašice klasične municije Amerikanci su prešli na isporuke kasetnih granata, nazvavši to privremenom merom tokom povećanje proizvodnje.
Portparol je dodao da Sjedinjene Američke Države imaju sve razloge da veruju da Ukrajina koristi kasetnu municiju dobijenu od zapadnih saveznika „na odgovarajući način“ i u skladu sa svojim obećanjima u vezi sa tim.
Istovremeno, on je naglasio da SAD nameravaju da rade na predaji svog neophodnog naoružanja Kijevu.
Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan saopštio je 7. jula da će Sjedinjene Američke Države isporučiti Ukrajini kasetnu municiju. Kasetna municija zabranjena je međunarodnom konvencijom koju su ratifikovale 123 zemlje, izuzimajući SAD i Ukrajinu.
Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da Moskva do sada nije imala potrebu da koristi kasetnu municiju, ali ako se ona bude upotrebila protiv Rusije, ona zadržava pravo na recipročna dejstva.
Ukrajinska artiljerija u borbama na istoku zemlje, Donjeck - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Amerikanci isporučili ukrajinskoj vojsci „bombe na gusenicama“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala