- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Mađarska rešila problem dopremanja ruskog gasa: Imamo alternativu za Ukrajinu

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaKompresorske stanice u Krasnodarskom kraju na Crnom moru
Kompresorske stanice u Krasnodarskom kraju na Crnom moru  - Sputnik Srbija, 1920, 18.08.2023
Pratite nas
Količine ruskog gasa, koje dolaze u Mađarsku preko Ukrajine, mogu se preusmeriti na „Turski tok“, izjavio je na pres konferenciji ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto.

„Mađarska je na vreme preduzela mere kako bi se napori za diversifikaciju ne bi odnosili samo na izvore, već i na rute. Važno je što postoji gasovod ‘Turski tok’, jer je njegov kapacitet za Mađarsku 8,5 milijardi kubnih metara i može u potpunosti da preuzme potpunu količinu gasa koji dolazi iz Rusije prema dugoročnom ugovoru“, pojasnio je on.

Krajem 2019. godine su Rusija i Ukrajina potpisale paket sporazuma o nastavku tranzita gasa preko teritorije Republike. Reč je o ugovoru koji je potpisan na pet godina po kome „Gasprom“ garantuje kapacitet od 65 milijardi kubnih metara gasa za prvu godinu i po 40 milijardi u naredne četiri godine. Ugovor ističe 2024. godine.
Mađarska i „Gasprom“ su u septembru 2021. godine potpisale ugovor za isporuke 4,5 milijardi kubnih metara gasa svake godine u narednih 15 godina. Obim od 3,5 milijardi kubnih metara dolazi preko Srbije „Turskim tokom“ i jedna milijarda preko Austrije.
Kako je ranije izjavio mađarski premijer Viktor Orban, Evropa gubi jer se odrekla ruskih energenata u korist američkih, jer je primorana da ih plati više pet do deset puta.
Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto - Sputnik Srbija, 1920, 15.06.2023
RUSIJA
Sijarto: Rusija pouzdani snabdevač naftom, postigli smo dogovor o mogućnosti odloženog plaćanja gasa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala