- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Samit SAD, Japana i Južne Koreje: "Naši odnosi su jači nego ikad"

© AP Photo / Andrew HarnikDžozef Bajden, Jun Suk Jeol i Fumio Kišida
Džozef Bajden, Jun Suk Jeol i Fumio Kišida - Sputnik Srbija, 1920, 18.08.2023
Pratite nas
Lideri SAD, Japana i Južne Koreje istakli su u zajedničkom saopštenju, nakon samita lidera tri zemlje u Kejmp Dejvidu, u Merilendu, da je ovo trenutak koji zahteva jedinstvo i koordinisanu akciju istinskih partnera, kao i da je trilateralni odnos tih zemalja jači nego ikad.
"Japan, Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države su odlučne da usklade kolektivne napore jer verujemo da naše trilateralno partnerstvo unapređuje bezbednost i prosperitet svih naših ljudi, regiona i sveta", naveli su predsednik SAD Džo Bajden, južnokorejski predsednik Jun Suk Jeol i japanski premijer Fumio Kišida, prenosi Jonhap.
Dodaje se da je Bajden, u tom duhu, pohvalio Juna i Kišidu zbog njihovog hrabrog liderstva u procesu transformacije odnosa Japana i Južne Koreje.
U saopštenju se navodi da su se lideri obavezali na proširenje trilateralne saradnje, kao i da će ojačati međusobne ekonomije, podržati slobodan i otvoren međunarodni poredak zasnovan na pravilima, kao i da će ojačati regionalni i globalni mir i stabilnost.
Pored toga, tri zemlje su se obavezale da će promovisati demokratiju i ljudska prava.
Dodaje se da će najmanje jednom godišnje biti održavani trilateralni sastanci između lidera, ministara spoljnih poslova, odbrane i savetnika za nacionalnu bezbednost.
Zemlje će pokrenuti i godišnji Trilateralni indo-pacifički dijalog kako bi koordinisale svoju politiku u indo-pacifičkom regionu.
U zajedničkom saopštenju se ističe da Japan, SAD i Južna Koreja dele zabrinutost zbog akcija koje nisu u skladu sa međunarodnim poretkom zasnovanim na pravilima i koje podrivaju regionalni mir i prosperitet.
Ukazuje se na, kako se navodi, "opasno i agresivno ponašanje Kine u Južnom kineskom moru".
"Snažno se protivimo bilo kakvim jednostranim pokušajima da se promeni status kvo u vodama Indo-pacifika", stoji u saopštenju.
Lideri su istakli i da su ujedinjeni kada je reč o podršci Ukrajini. Dodaje se da će Japan, SAD i Južna Koreja nastaviti da pružaju pomoć Kijevu, ali i da uvode koordinisane sankcije protiv Rusije.
Američki predsednik Džo Bajden i japanski premijer Fumio Kišida u Beloj kući - Sputnik Srbija, 1920, 15.08.2023
SVET
Bajden zbližava Južnu Koreju i Japan – korak po korak ka indopacifičkom NATO
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala