- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Festival filmskog scenarija: Prva nagrada za scenario filma „Trag divljači“

© Foto : FCS/PromoFilm „Trag divljači“ na festivalima u Moskvi i Vizbadenu
Film „Trag divljači“ na festivalima u Moskvi i Vizbadenu - Sputnik Srbija, 1920, 17.08.2023
Pratite nas
Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji završen je 16. avgusta, a prva nagrada dodeljena je Nenadu Pavloviću, Dimitriju Vojnovu i Đorđu Milosavljeviću za film „Trag divljači”, u režiji Nenada Pavlovića.
U scenariju za film „Trag divljači” na upečatljiv način dočarano je vreme poznog socijalizma obremenjeno teškim nasleđem prošlosti, navedeno je u obrazloženju.
„U Srbiji, a još više u bivšim bratskim republikama, beži se od prošlosti posle Drugog svetskog rata do devedesetih, odnosno perioda komunizma i Titove vlasti. Tragično je stideti se prošlosti, koju mnogi zaboravljaju i poništavaju kao da se nije desila“, rekao je svojevremeno za Sputnjik Nenad Pavlović.
Druga nagrada 47. Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji dodeljena je se scenariju Dušana Zorića i Matije Gluščevića, za film „Da li ste videli ovu ženu?”, koji je, prema oceni žirija, „sasvim nov i originalan glas u srpskoj kinematografiji“.
© Foto : Non-Aligned Films/PromoFilm „Da li ste videli ovu ženu“ Matije Gluščevića i Dušana Zorića u Muzeju savremene umetnosti u Njujorku
Film „Da li ste videli ovu ženu“ Matije Gluščevića i Dušana Zorića u Muzeju savremene umetnosti u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 17.08.2023
Film „Da li ste videli ovu ženu“ Matije Gluščevića i Dušana Zorića u Muzeju savremene umetnosti u Njujorku
Treća nagrada pripala je Ljiljani Habjanović Đurović i Hadži – AleksandruĐurovićuza film „Sveta Petka – krst u pustinji”, kompleksnoj adaptacijiromana „Petkana”.
Specijalna nagrada dodeljena je scenariju Nine Ognjanović za film „Ovuda će proći put”, neobičnoj priči vestern strukture koja se odvija u zametnim prostorima istočne Srbije, gde žive junaci koji nikako ne žele da se suoče sa promenom.
Žiri novinara i filmskih kritičara dodelio je nagradu „Slavko Lazarević“ za najbolji scenario Rok Radiši za film „Momak i devojke“, koji je, kako je istaknuto, doneo vedrinu u selekciji koja se kreće u miljeu kriminalnog društva, punog mraka i nasilja.
Zlatnik sa likom cara Konstantina žiri grada domaćina je dodelio Ivanu Bosiljčiću, za izuzetan doprinos afirmaciji i promociji Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji.
Nagrada za najbolji scenario filma realizovanog u manjinskoj koprodukciji producenta iz Srbije pripala je scenaristi Pjeru Žalici za scenario filma „Praznik rada“.
Umetnički savet festivala je dodelio nagradu „Zlatno pero Gordana Mihića“ Đorđu Milosavljeviću za izuzetan doprinos scenariju u nacionalnoj kinematografiji, dok je nagrada „Marko Živić“ za najboljeg mladog glumca – debitanta festivala otišla u ruke Stefana Jevtovića za ulogu u filmu „Ko živ ko mrtav“.
Tradicionalnim uručenjem nagrada najboljima i projekcijom filma „Momak i devojke“ 16. avgusta završen je 47. Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji.
U ime nagrađenih prisutnima se obratio Đorđe Milosavljević koji je sa Nenadom Pavlovićem i Dimirijem Vojnovim napisao scenario za „Trag divljači“.
Umesto uobičajenog govora, uz zahvalnost organizatorima festivala i žiriju, Milosavljević je rekao da nagrađeni scenaristi novčani deo prve nagrade prosleđuju za lečenje Vasilija Uroševića Ciklona „hrabrog momka koji ne odustaje“ i pozvao publiku da pomogne sa svoje strane.
U čast nagrađenima, na Trgu kulture održano je „Boemsko veče“ i tom prilikom je nagrada publike za najbolji film uručena scenaristi filma „Ko živ ko mrtav“ Radetu Ćosiću.
Trag divljači - Sputnik Srbija, 1920, 19.06.2022
KULTURA
Film „Trag divljači“ omaž Živojinu Pavloviću: Stvarnost bunkerisana od Drugog svetskog rata
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala