- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Bes u Sarajevu: Na filmskom festivalu predstavljen film o četnicima /video/

© Foto : Sputnjiku ustupipio producent "Kontrast studios"/Srđan StevanovićPriča je o tri brata Jovića i njihovoj porodici, razapetoj između suprotstavljenih ideologija
Priča je o tri brata Jovića i njihovoj porodici, razapetoj između suprotstavljenih ideologija - Sputnik Srbija, 1920, 16.08.2023
Pratite nas
Film Radoša Bajića „Heroji Halijarda“, koji se bavi istorijskim događajem u kom četnici spasavaju savezničke, uglavnom američke, pilote tokom Drugog svetskog rata, predstavljen je na Sarajevo film festivalu, u okviru programa „Sinelink drama šoukejs Telekom Srbija“. To je izazvalo poplavu besa u Sarajevu, čiji su mediji osudili „veličanje četništva“.
Spasavanje savezničkih pilota izvedeno je u organizaciji avijacije SAD-a u saradnji sa Jugoslovenskom vojskom u Otadžbini četničkog generala Dragoljuba Draže Mihailovića, a trajalo je od avgusta do decembra 1944. godine.
Sarajevski mediji navode da je reč o „velikom propustu organizatora festivala“ pošto se „četničke snage predvođene ratnim zločincem Dražom Mihailovićem prikazuju kao pozitivni akteri koji su pomogli u velikoj akciji spasavanja savezničkih snaga iza neprijateljskih linija u Drugom svetskom ratu“.
Autor filma Radoš Bajić je u ranijim izjavama govoreći o ovom filmu kazao da je „ovu priču izneo bosonogi srpski narod koji se u tom trenutku našao u najdramatičnijem periodu svoje istorije, ostavljen u beznađu“.
„U tim i takvim uslovima, srpski narod je pokazao svoju humanost, čovekoljublje, dobročinstvo i herojstvo. Naš projekat zato nije spektakl radi spektakla, iako u njemu imamo i monumentalne sekvence koje odražavaju herojstvo, već je priča duboko lična i data je iz vizure jedne srpske porodice kroz čiju se sudbinu prelamaju ključni događaji tog vremena“, rekao je ranije Radoš Bajić.
Film „Heroji Halijarda“ je priča o tri brata Jovića i njihovoj porodici, razapetoj između suprotstavljenih ideologija.
Dok se Mirko bori u odredima Jugoslovenske vojske u otadžbini, Sreten se pridružio partizanima. Ilija, najmlađi muški naslednik koga otac želi da sačuva, rastrzan je između dve strane. Saga o njima i njihove individualne tragične sudbine predstavljaju paradigmu srpske nacionalne tragedije, bratoubilaštva i ideoloških raskola, koji celi jedan narod odvode u sunovrat, navodi se u opisu filma.
Četnici su u okviru ove operacije učestvovali u spašavanju više od 500 savezničkih pilota, koje su Nemci oborili iznad Jugoslavije.
Najveći broj pilota je evakuisan sa improvizovanog aerodroma u selu Pranjani 1944. godine. U američkim vojnim krugovima ova spasilačka misija poznata je kao „Operacija Halijard“.
Premijera filma, u kojem, između ostalih, igraju i Petar Božović, Žarko Laušević, Ljiljana Blagojević, Branislav Lečić, Voja Brajović, planira se za jesen 2023.
Organizatori festivala rekli su za sarajevske medije da su „zatečeni“.
„Taj programski slot bio je predviđen za predstavljanje budućih filmova i serija ove kompanije. Sve dalje u vezi ovog slučaja ćemo rešavati s ovom kompanijom, jer je prikazan sadržaj koji nije bio dogovoren“, rekla je Andrijana Copf, portparol Sarajevo Film Festivala.
Reagovala je i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, koja je na Tviteru napisala da su „pokušaji rehabilitacije Draže Mihailovića i četničkog pokreta u Sarajevu nedopustivi“
Ona je navela kako je „Draža Mihailović presuđeni ratni zločinac u Drugom svetskom ratu, kao i Ratko Mladić i Radovan Karadžić tokom agresije 1992-1995“.
„Očito da danas, dok je revizionizam u punom zamahu u i oko naše zemlje, pokleknu mu čak i mnogi među nama. Ispred Grada Sarajeva tražim konkretnu odgovornost, ukoliko žele nastavak saradnje sa ovom gradskom administracijom. Konkretna odgovornost podrazumeva ostavku osobe zadužene za ovaj deo programa i selekciju filmova u ovom programu“, napisala je ona.
Oglasio se i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, koji je takođe na Tviteru napisao da „Sarajevo treba svoje stavove o četnicima da razjasni i usaglasi sa američkom ambasadom“.
„Neka im oni, pošto Srbima ne veruju, objasne šta je operacija „Halijard“ i zašto je Draža odlikovan u Americi gde ima spomenike. Sa Francuzima neka vide zašto je De Gol odlikovao generala Dražu. Slično sa Poljacima. Pa kad usaglase sa SAD i EU da se jave nama u Srbiji i RS. Dakle nije sve do nas i ponekad srbofobija mora da udari u američki, francuski i još pokoji zid integracija kojima i Bošnjaci teže. Tu im „razni Bursaći“ ne mogu pomoći. Ja to kao partizansko dete ljubazno savetujem“, napisao je Stevandić.
Radoš Bajić - Sputnik Srbija, 1920, 15.10.2022
KULTURA
Radoš Bajić za Sputnjik: Srbi spasili američke pilote, a njihovi potomci se zahvalili 1999.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala